Indien sänker oväntat räntan

Konjunktur Indiens centralbank överraskar med att sänka reporäntan på grund av svagheter i ekonomin.

Indiens centralbank, RBI, sänker reporäntan vid ett icke schemalagt räntemöte till 7,50 procent från 7,75 procent, medan den omvända reporäntan sänks till 6,50 procent från 6,75 procent, skriver Bloomberg News.

Reservkraven lämnades samtidigt oförändrade på 4,00 procent.

Indiens centralbank ändrade styrräntan senast den 15 januari 2015, då den också sänktes med 0,25 procentenheter vid ett icke schemalagt räntemöte.

Den oväntade räntesänkningen beror enligt ett uttalande på svagheter i ekonomin och kommer efter att centralbanken enats med regeringen om ett formellt inflationsmål.

Centralbankschef Raghuran Rajan sade i ett uttalande att regeringen och centralbanken nu formellt kommer att ha samma mål och att penningpolitik och finanspolitik kommer att komplettera varandra.

"Sammantaget kommer regeringen att kompensera för en försenad finanspolitisk konsolidering genom en förbättring i kvaliteten på anpassningen", sade han.

För fyra dagar sedan beslutade regeringen att flytta underskottsmålet längre fram i tiden för att få fart på tillväxten genom sänkningar av bolagsskatten och ökade investeringar i infrastruktur.

Enligt Raghuran Rajan kommer ytterligare penningpolitiska åtgärder att bero på inkommande statistik, särskilt vad gäller minskade utbudsrestriktioner och ökad tillgång på insatsvaror som energi, land, mineraler och infrastruktur, fortsatta framsteg mot en högkvalitativ finanspolitisk konsolidering, effekten av tidigare räntesänkningar på utlåningsräntorna, monsunen och utvecklingen internationellt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -