Botten ur Alibaba

Börs Kinesiska Alibaba, höstens stora noteringssuccé på New York-börsen, har drabbats av både växtvärk och trovärdighetsproblem.

Aktien handlades på tisdagen till den lägsta nivån sedan intåget på börsen.

Alibabas kinesiska rival JD.com redovisade på tisdagen högre tillväxt än väntat för fjärde kvartalet och släppte samtidigt en överraskande bra prognos för det första kvartalet - något som sägs spä på oron för att Alibabas försäljningstakt börjat tappa fart.

Utöver oron för tillväxten lyfter både Bloomberg News och Business Insider fram en negativ artikel från Wall Street Journal från i måndags om så kallad brushing.

Enligt tidningen har Alibaba drabbats av brushers, det vill säga användare som är betalda för att lägga fejkade beställningar av produkter och därefter skriva positiva recensioner. Baktanken är att lyfta de enskilda handlarna i försäljning och sökresultat och på så vis hjälpa dem att synas bättre på Alibabas marknadsplats.

Brushing är klassificerat som falsk marknadsföring och är förbjudet i både USA och Kina.

Sent i januari rapporterade Wall Street Journal att kinesiska myndigheter anklagat Alibaba för att ha misslyckats att förhindra brushing på sin största plattform, Taobao, och i februari var e-handelsjätten i kontakt med den amerikanska finansinspektionen rörande samtalen med kinesiska myndigheter.

Alibaba anklagades också av den kinesiska myndigheten för att ha problem med att hantera ljusskygga handlare, förfalskade varor, mutor och otillåten marknadsföring.

På sin lyckosamma noteringsdag, den 19 september, rusade den kinesiska aktien 38 procent till knappt 94 dollar. Men från sina högstanoteringar på knappt 120 dollar tidigt i november har e-handelsjätten nu backat över 30 procent.

På tisdagen stängde Alibaba 2,9 procent lägre, på 81:58 dollar, efter att ha varit nere och vänt precis över 80-dollarsstrecket.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -