Meda överraskar positivt

Aktieanalys Efter en svag niomånadersrapport fick Meda revansch med bokslutet med en oväntat hög lönsamhet som främsta drivkraft.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 10 den 2 mars. Läs mer om Börsveckan.

Ett antal uppgraderingar från diverse banker gav rejält med bränsle till kursen och en redan hög värdering har blivit ännu högre. Senast Börsveckan skrev om Meda var i höstas då aktien togs ned från köp till neutral. Sedan dess har aktien stigit med 28 procent att jämföra med index som stigit med 24 procent under samma period.

Den förändrade rekommendationen handlade mycket om bolagets stora förvärv av italienska Rottapharm och vilka synergier som egentligen kan fås av detta. Och där ser det nu lite ljusare ut, om än att mycket återstår.

Medas niomånadersrapport var en besvikelse delvis på grund av just Rottapharm, och aktien gick svagt till bokslutet då Meda överraskade positivt med ett rörelseresultat på 1 754 Mkr mot förväntade 1 461 Mkr. Det gav aktien en rejäl skjuts från en nivå kring 110 kronor upp till dagens nivå strax över 130 kronor.

Frågan är då givetvis vilken potential som finns härifrån och för att svara på den frågan bör man se bortom bokslutet eftersom detta enskilda kvartal, lika lite som det svaga niomånadersresultatet, bara ger en del av bilden. Dessutom har Meda en historik av att överraska ganska stort i rapporterna där två av tre kvartalsrapporter sedan 2010 har varit sämre än väntat.

Mer intressanta är utsikterna för helåret där bolaget siktar på en omsättning kring 20 miljarder och en rörelsemarginal som överstiger fjolårets. Det är också där konsensus på marknaden ligger med en förväntad omsättning på 20,3 miljarder kronor och en rörelsemarginal före avskrivningar som ligger strax ovan fjolårets 30,6 procent.

Så det är ingen större avvikelse här och samstämmigheten är stor om huruvida målen kommer att infrias med en tydlig övervikt av positiva rekommendationer, framför allt efter bokslutet då ett flertal banker höjde sina rekommendationer för aktien.

För att nå denna omsättning som är hela 32 procent högre än fjolårets är förvärvet av Rottapharm centralt då det utgör huvuddelen av tillväxten. Organisk tillväxt är väsentligt lägre då den landade på 2 procent under 2014. Meda har en bred produktportfölj där Dymista (mot allergisk rinit) framstår som stjärnan i portföljen.

Den utgör i dagsläget blott 5 procent av omsättningen men väntas stå för drygt 50 procent av tillväxten de närmaste åren. Så det är en bra bredd i Medas portfölj sett till omsättning men de flesta preparaten har ganska dålig tillväxt, därav behovet av kontinuerliga förvärv.

Det i sin tur är anledningen till bolagets kroniskt höga nettoskuld som just nu förhindrar fler förvärv men Meda menar att redan 2016 har bolaget kapacitet att åter förvärva. Och det behövs eftersom tillväxttakten för Dymista väntas avta redan i år, om än på fortsatt höga nivåer, för att plana ut framåt 2018. Så en ersättare behövs inom ett par år.

Att sjunga med änglarna och instämma i hyllningskören känns som det lättaste med ett bolag som Meda som har så massivt stöd hos analytiker och aktieägare. Inte minst med tanke på att detta är en av börsens historiskt sett allra bästa aktier med ett fenomenalt track-record. Icke desto mindre bär det emot att sätta köp på en aktie där den organiska tillväxten är obefintlig, nettoskulden massiv och värderingen likaså. Till en aktiekurs på 134 kronor värderas aktien till ett p/e tal på 27 för innevarande år och 19 för nästa. Justerat för nettoskulden, som i år väntas motsvara 4 gånger rörelseresultatet före avskrivningar, värderas rörelsen till 23 gånger årets förväntade rörelseresultat och 17 gånger 2016 års förväntade rörelseresultat. Det är högt.

Det finns dock en värderingsparameter där det ser mer aptitligt ut och det är värderingen i relation till kassaflödet. Meda har riktigt fina kassaflöden och en hög kassakonvertering (kassaflöde i relation till vinst). Tack vare detta så är aktien faktiskt ganska billig i relation till detta som ju är ett av de mest relevanta värderingsnyckeltalen.

I år värderas bolaget till 12 gånger kassaflödet (och knappt 14 i relation till fritt kassaflöde). Som jämförelse så värderas exempelvis Astrazeneca till drygt 15 gånger årets förväntade kassaflöde. Så frågan är vad man ska ta fasta på.

Vidare är det lite oroande att det efter bokslutet blev en så massiv uppgradering av aktien eftersom förväntningarna lätt drar iväg inför rapporter där bolaget oftare underträffar än överträffar förväntningarna.

Dessutom har konsensusprognoserna för innevarande år gradvis sänkts sedan i fjol och det verkar som om förväntningarna mer och mer handlar om 2016 och framåt.

Klart är att detta är ett ”tillväxtcase” där värderingen förutsätter hög vinsttillväxt, inte minst då det inte finns någon hög direktavkastning att luta sig emot. Så det blir sammantaget lite fel att köpa Meda efter den starka rapporten, det här är nog en aktie som man ska fånga upp på svaghet för bolaget har många gånger visat att det klarat att inte bara komma igen efter en svacka, utan oftast gjort det med besked.

Så vi står över denna gång och inväntar en svag rapport som kan bli ett utmärkt tillfälle att kliva på aktien. Rådet blir således att avvakta.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 135,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -