Vi tar paus i Hemfosa

Aktieanalys Hemfosa har hållit ett furiöst tempo i sina affärer de senaste månaderna och aktien har rusat uppåt. Vinstprognoserna har inte riktigt hängt med och vi tar nu en paus i aktien.

Fastighetssektorn har varit extremt het på börsen sedan formsvackan i början av oktober. En av alla aktier som rusat är Hemfosa som vi senast analyserade i början av december. Redan då hade aktien stigit dryga 40 procent men när vi kikade på siffrorna tyckte vi ändå inte att värderingen såg kraftigt ansträngd ut.

Sedan dess har den stigit med ytterligare 40 procent och nu väljer vi att ta ned rekommendationen till Neutral.

Bolaget har varit extremt aktivt på transaktionssidan och köpte under 2014 fastigheter för netto över 7 miljarder kronor. Låga räntor och högavkastande fastigheter har gett en bra hävstång i resultatet vilket bidragit till den explosiva kursutvecklingen.

För 2014 rapporterade Hemfosa hyresintäkter på drygt 1,6 miljarder kronor men de väntas i år öka till dryga 2,4 miljarder. De analytiker som bevakar bolaget räknar enligt databasen Factset med ett resultat före skatt (i nuläget att jämföra med förvaltningsresultatet eftersom inga värdeförändringar är kända) på 1 263 Mkr.

Drar vi bort preferensaktieägarnas rätt till utdelning på 100 Mkr blir det 17,70 kronor per stamaktie. Jämfört med dagens aktiekurs på 211,50 är det knappt 12 gånger. Resultatprognoserna har nästan hållit jämna steg med aktien men värderingen är drygt 10 procent högre än sist vi kikade på aktien.

Jämfört med eget kapital och substansvärde är Hemfosas värdering rejält hög. Eget kapital per aktie var vid årsskiftet bara knappa 108 kronor och substansvärdet 120 kronor. Substansvärdet väntas i slutet av 2015 ha ökat till knappa 138 kronor, fortfarande långt under aktiekursen.

Hemfosa har hållit ett furiöst tempo i affärerna även under inledningen av 2015. Bolaget har netto aviserat fastighetsköp på 3,9 miljarder kronor sedan årsskiftet. Bolaget har nu tagit klivet in på den norska marknaden och av årets köp har 3 miljarder kronor varit fastigheter i Oslo och Fredrikstad.

Sett till de väntade resultaten är Hemfosa fortfarande inte jättehögt värderad. Mot substansen är dock premien i aktien väl tilltagen. Med ett så enormt högt tempo i affärerna finns en risk att Hemfosa drar på sig en del surdegar som på sikt kommer att tynga förvaltningen. Bolaget har som sagt också lämnat hemmaplan och är numera inne på den norska marknaden och shoppar.

Karusellen i Hemfosa har snurrat väldigt fort de senaste månaderna. Många aktieägare dansar sannolikt nära utgången i dagsläget och aktien är känslig för minsta bakslag. För de närmaste kvartalen väljer vi att ta ned rekommendationen till Neutral.

Här kan du läsa vår tidigare analys av Hemfosa.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 213,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -