Paradoxalt läge för Ingves

Konjunktur Den oväntat starka tillväxten i Sverige gör nu att Riksbanken står inför ett paradoxalt läge som kan tvinga fram nya lättnader.

Svensk ekonomi avslutade 2014 med en genomgående stark BNP-statistik för det fjärde kvartalet. Detta har fått kronan att stärkas och sätter Riksbanken i den paradoxala situationen att de på grund av att svensk ekonomi går bra kan tvingas komma med nya lättnader för att motverka att en starkare krona dämpar inflationen.

Det säger Swedbanks prognoschef Magnus Alvesson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är starka siffror, nästan genomgående. Det som särskilt sticker ut är att bostadsinvesteringarna fortsätter att dra i väg. Samtidig ser man att företagens investeringar faktiskt minskar. Det är det enda lilla negativa i statistiken. Företagen verkar inte ännu övertygade om att konjunkturuppgången är här för att stanna", säger han.

Sveriges BNP steg 1,1 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, och ökade 2,7 procent i årstakt. Detta var långt bättre än förväntningarna i SME Direkts enkät, om en ökning med 0,5 procent från föregående kvartal och 1,6 procent från motsvarande kvartal föregående år.

Samtidigt med BNP kom även detaljhandeln för januari in starkt, med en ökning på hela 5,1 procent i årstakt.

Magnus Alvesson säger att Riksbanken nu står inför ett paradoxalt läge, där dagens starka statistik får kronan att stärkas, vilket kan tvinga fram nya lättnader.

"Det är paradoxalt. Vi såg att kronan stärktes rejält. Riksbanken har tidigare signalerat att kronan är en viktig variabel och detta kan sätta dem i en svår situation. Om ekonomin tuffar på och vi får en ihållande förstärkning av kronan kan det tvinga dem att göra något för att få upp inflationsförväntningarna", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -