Få fynd i sargad skara

Aktiekommentar Kontraktstillverkarna på börsen har haft ett antal tuffa år. Placera har gått igenom branschen för att se vilken aktie som lockar mest, eller avskräcker minst.

En genomgång av kontraktstillverkarnas bokslut visar att företagen lever i lite olika världar. Av Note, Partnertech och Hanza var det bara den förstnämnda som visade positivt resultat för 2014.

Det innebär att Note nu gått med vinst fyra år i rad, vilket kan jämföras med Partnertech och Hanza där resultaten svängt kraftigt mellan positivt och negativt de senaste åren.

Notes försäljning ökade med över 6 procent till 964 Mkr under fjolåret. Rörelseresultatet steg kraftigt – från 9 till 32 Mkr – vilket gav en rörelsemarginal på 3,3 procent.

En förklaring till den ökande försäljningen är en breddad kundbas på en Europamarknad som bolaget klassar som relativt stabil.

I det fjärde kvartalet var utvecklingen lite sämre. Då sjönk försäljningen till 248 Mkr, ned från 255 Mkr under samma kvartal i fjol. Rörelseresultatet minskade från 9,7 till 8,1 Mkr, vilket innebär en marginal på 3,3 procent.

Bolaget ser dock nedgången i försäljningen under årets sista kvartal som tillfällig. Vd Peter Laveson menar att en stark orderstock vid årsskiftet borgar för en positiv volymtillväxt under 2015.

Den starka utvecklingen under 2014 öppnade upp för en återinförd utdelning. Styrelsen föreslår 0,50 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på över 5 procent i skrivande stund.

I sammanhanget har Note dessutom en stabil balansräkning med en soldidet på 44 procent.

Förbättringarna i Note har inte gått aktiemarknaden förbi. Sedan början av 2014 är aktien upp med cirka 45 procent. Bara i år har aktien stigit över 30 procent.

Sektorkollegan Partnertech, med ett börsvärde kring 275 Mkr (nästan exakt samma som Note), är i en tuffare sits. Omsättningen ökade visserligen med 7 procent till 621 Mkr i det fjärde kvartalet men bolaget gör fortsatt stora förluster.

På rörelsenivå förlorade Partnertech 8 Mkr i fjolårets sista kvartal. Resultatet tyngdes av en nedskrivning av goodwill på 9 Mkr. Nedskrivningen skedde inom området Metal Precision som har gått svagt de senaste åren. Kunderna finns bland annat inom segmenten olja och gas, försvar och marin.

Inklusive nedskrivningen gjorde divisionen en rörelseförlust på 26 Mkr i det fjärde kvartalet och är med andra ord orsaken till bolagets negativa resultat. På helåret förlorade divisionen hela 80 Mkr på en försäljning om 226 Mkr.

För närvarande pågår ett omstruktureringsprogram i Metal Precision som påverkat Partnertechs rörelseresultat med negativt 22 Mkr under 2014. Programmet kommer att fortsätta in i det första kvartalet i år.

Tittar man på divisionerna Systems Integration och Electronics så går det betydligt bättre. Här landade rörelseresultaten på sammanlagt 21 Mkr i det fjärde kvartalet och 71 Mkr för helåret.

Den totala omsättningen för 2014 var i princip oförändrad vid 2 239 Mkr. Efter skatt skrevs förlusten för 2014 till 55 Mkr eller -4,33 kronor per aktie.

Att läget är tufft märks inte minst av att styrelsen föreslår att den tidigare utdelningen om 0,50 kronor per aktie slopas. Tittar man på den finansiella ställningen så har den försämrats markant under året – soliditeten har sjunkit från 40 till 32 procent.

Den svaga avslutningen på året har satt djupa spår i aktien som tappat nästan 15 procent i år.

Ett annat orosmoln när det gäller Partnertech är att en av bolagets största kunder, Axis, är på väg att köpas upp av japanaska Canon. Canon står för 15-20 procent av Partnertechs omsättning så det skulle svida rejält att förlora den kunden.

Den mindre nykomlingen Hanza hade ett trist första år som noterat bolag. Aktien noterades i juni med en teckningskurs på 29 kronor och har sedan dess rasat över 50 procent till 13,30 kronor.

Efter att ha växt med runt 8 procent både 2012 och 2013 sjönk omsättningen med 5 procent till 985 Mkr under 2014. Koncernens rörelseresultat försämrades också kraftigt, från -5 Mkr till -23 Mkr.

Enligt bolaget är anledningen bakom detta en snabb och oväntad volymnedgång hos några av de största kunderna, vilket gav ett negativt resultat.

Vd Erik Stenfors menar dock att det inte handlar om någon strukturell nedgång och påpekar att bolaget inte förlorat någon kund samt att nyförsäljningen varit bra under 2014. Det gör att bolaget har en positiv syn på försäljningsutvecklingen för 2015. Hanza arbetar samtidigt med en rad aktiviteter som ska förbättra lönsamheten, vilka väntas få effekt i år.

Efter ett magert 2014 är Hanza nu nere på en soliditet kring 25 procent. Kombinationen av låga marginaler och höga fasta kostnader gör att kontraktstillverkare överlag är oerhört volymkänsliga, och utveckling styrs därför mycket av konjunkturen.

Det här gör att varje försäljningskrona värderas lågt i jämförelse med många andra branscher. P/s-talet för Partnertech och Hanza ligger på drygt 0,1 och för Note på knappt 0,3.

Det har visat sig vara svårt för bolagen att tjäna bra med pengar även när konjunkturen varit helt okej, vilket gör det svårt att säga vad som är en uthållig lönsamhet.

Lyckas exempelvis Partnertech lyfta rörelsemarginalen till 2-3 procent samtidigt som omsättningen fortsätter att växa som under årets sista kvartal sjunker p/e-talet snabbt under 10. Det här gör att aktien ofta ser väldigt billig ut på kommande års prognoser.  Samtidigt är det vanskligt att räkna på det här sättet.

Sedan finanskrisen bröt ut 2008 har Partnertech gått plus tre av sju år. Vid de tillfällena låg vinsten per aktie på runt 0,40-0,50 kronor. En sådan resultatnivå skulle istället ge ett p/e-tal på över 40.

Note har i sin tur fyra vinstår i rad men gick innan dess med förlust mellan 2008 och 2010. Aktien handlades nu vid 9,40 kronor, vilket ger ett p/e-tal kring 11 på fjolårets vinst om 0,85 kronor per aktie.

Toppvinsten de senaste sju åren kom 2011 och låg på 1,36 kronor per aktie, vilket skulle ge ett p/e-tal på knappt 7.

Att göra samma jämförelse med Hanza är svårare då bolaget grundades 2008 och sedan dess växt kraftigt. För Partnertech och Note har omsättningen gått åt andra hållet de senaste 7 åren.

Summa summarum finns det betydligt intressantare branscher att investera sina pengar i och alldeles för många om och men för att någon av de tre aktierna ska locka.

För den som ändå vill äga en kontraktstillverkare framstår Note som det bolag som ligger bäst till för närvarande. Här finns även en direktavkastning på drygt 5 procent att luta sig tillbaka på (i alla fall i år).

För den riktigt våghalsige är Partnertech, som omsätter mer än Hanza och Note tillsammans, förmodligen aktien med störst potential, givet att bolaget får ordning på sin lönsamhet.

När det gäller Hanza lär det dröja innan bolaget återvinner aktiemarknadens förtroende efter den minst sagt dåliga börsdebuten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -