Unga har dålig koll på pensionen

Pension Pensionskunskapen bland unga är skrämmande låg. Det hävdar pensionsjätten AMF i en färsk undersökning.

Hälften av alla unga, 20-35 år, i Sverige anser att de har dålig koll på pensionen. Men att vi kommer att behöva jobba högre upp i åren verkar däremot ha nått fram. Det visar en undersökning från AMF.

De viktigaste faktorerna som påverkar vår framtida pension är lön, antal timmar i arbetslivet och att ha en tjänstepension, men när AMF frågade unga vad de tror är viktigaste hamnade eget sparande i topp.

”Det är naturligtvis bra att själv spara till sin pension om man har möjlighet, men det viktigaste är att förstå att det är hur mycket man jobbar, vilken lön man har och om man har tjänstepension som kommer vara mest avgörande för pensionen”, kommenterar Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF och tillägger:

Baskunskaper om hur pensionen byggs upp över livet borde läras ut i gymnasiet och vara en del av samhällskunskapen.”

I undersökningen framgår däremot  att majoriteten av dagens ungdomar är medvetna om att de kommer att bli tvungna att arbeta längre än sina föräldrar för att bibehålla dagens pensionsnivåer.

”Det är verkligen positivt att så många unga har förstått att pensionering vid 65 inte kommer att gälla i framtiden. Med rätt inställning och goda baskunskaper om pension kan man fatta genomtänkta beslut längre fram i livet”, avslutar Carina Blomberg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -