Nolatos vinster har toppat

Aktieanalys Nolatos oförutsägbara affärsområde Telecom gick urstarkt i fjärde kvartalet och 2014 blev ett rekordår för bolaget. Nu väntas vinsterna ta ett kliv tillbaka.

Plastkomponenttillverkaren Nolato flaggade redan strax före jul för att utvecklingen inom affärsområdet Telecom hade varit oväntat stark under fjärde kvartalet. Verksamheten är projektbaserad och försäljningsvolymerna hänger på hur efterfrågan utvecklas på de mobilmodeller som Nolato tillverkar skal och andra komponenter till.

Livslängden på en ny mobilmodell är bara ett drygt år och märkeslojaliteten är relativt låg bland kunderna. En storsäljare kan för Nolatos del således snabbt ersättas av en modell som säljer betydligt sämre. Det gör intäkterna svårförutsägbara och de senaste åren har Telecom varvat goda och dåliga perioder om vartannat.

Utvecklingen för Telecom var till exempel rätt svag under första halvåret 2014. Det fjärde kvartalet blev dock som sagt riktigt starkt och jämfört med samma period året innan ökade försäljningen med hela 45 procent. Bolaget själv beskriver volymerna som extraordinärt höga i kvartalet. Utvecklingen beror huvudsakligen på framgångar för kundernas telefonmodeller men också på fortsatt bra utveckling för Nolato Telecoms verksamhet inom elektromagnetisk avskärmning, EMC.

Det är produkter som huvudsakligen används i basstationer och utbyggnaden av 3G/4G-näten driver på tillväxten inom området. EMC-produkterna har haft en bra utveckling en tid nu och tillför förutom ökad tillväxt även stärkt lönsamhet och stabilare intäkter till Telecom-området. Hur stor andel dessa produkter utgör av totalen avslöjar dock inte Nolato.

Kring millennieskiftet, då både Ericsson och Nokia var jättar inom mobiltelefonområdet, var Telecom det självklara fokusområdet inom Nolato men så är det inte riktigt längre. Idag är Nolato mer av en nischleverantör som lever på sitt stora kunnande och levererar mest till exklusiva telefonmodeller där känsla och kvalitet är avgörande.

Under de perioder då försäljningen är stark kan dock Telecom fortfarande få en stor effekt på resultatet inom Nolato. I det fjärde kvartalet svarade området till exempel för 58 procent av koncernens rörelseresultat. De höga volymerna lyfte lönsamheten och rörelsemarginalen landade på 15,5 procent att jämföra med 7,8 procent året innan.

I takt med att Telecom tappat något av sin forna glans har istället affärsområdet Medical tagit över som framtidshoppet inom Nolato. Det är ett område som erbjuder både hög lönsamhet och konjunkturstabila intäktsflöden. Under såväl fjärde kvartalet som helåret 2014 var dock tillväxten trög inom Medical. Efterfrågan i Östeuropa har varit svag inom delsegmentet packaging som är bland annat pillerburkar.

Rörelsemarginalen för området Medical stärktes under 2014 till 13,2 procent jämfört med 13,0 procent 2013. Nolato har tidigare hävdat att den långsiktiga rörelsemarginalen inom Medical ligger kring 11-12 procent men marginalen har likväl hållit sig kring 13 procent. Att bolaget räknar med sjunkande lönsamhet hänger samman med att de allra mest lönsamma nischområdena späds ut i takt med att verksamheten växer.

Medical är ett område där Nolato växt via förvärv genom åren. Det senaste större förvärvet var dock 2012 och bolaget har flaggat en tid för att nya förvärv står på agendan. Priserna är dock rätt uppskruvade vilket sannolikt förklarar varför nya affärer dröjer. Finansiellt sitter bolaget på en nettokassa på knappt 60 Mkr så musklerna finns.

Under tiden har Nolato själva investerat en hel del i utbyggd tillverkningskapacitet inom Medical. Det är i Kina och Ungern som Nolato både byggt ut och byggt nytt och bolaget räknar med att fylla upp den nya kapaciteten under de kommande 1-3 åren.

Nolatos tredje ben, Industrial, hade en stabil utveckling under 2014. Intäkterna ökade underliggande med 3 procent i fjärde kvartalet och lönsamheten förbättrades, bland annat till följd av stärkta marknadsandelar.

Nolato lämnar inte någon prognos för det innevarande året men bolaget var i samband med sin omvända vinstvarning rätt tydliga med att man inte förväntade sig en fortsättning av de mycket höga volymerna inom Telecom. Försäljningen för Telecom landade under fjärde kvartalet på 633 Mkr och Nolato anger en kvartalsomsättning runt 400 Mkr som normal.

De analytiker som bevakar Nolato väntar sig enligt databasen Factset i snitt en tillväxt på ett par procent i år. Rörelsemarginalen väntas backa till 9,7 procent från 10,7 procent i fjol. Vinsten per aktie landar i snittprognosen strax under 12 kronor vilket innebär en negativ vinsttillväxt på -13,5 procent.

För 2016 är prognosen en tillväxt på 2,6 procent, bibehållna marginaler och en vinst per aktie på runt 12,30 kronor. De prognoserna ger p/e-tal på 17,4 respektive 16,9. Justerar vi för den starka balansräkningen värderas rörelsen till 12,5 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Nolato föreslår en utdelning på 8,50 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på goda 4,1 procent. Prognoserna för de kommande två årens utdelningar ger direktavkastningar på 3,8 respektive 3,9 procent.

2014 var ett rekordår för Nolato och bolaget väntas inte kunna upprepa fjolårets resultatet de närmaste åren. Affärsområdet Telecom är i vanlig ordning svårt att förutspå och kan bjuda på både positiva och negativa överraskningar som förändrar estimat och värdering. Vilket det blir är något av ett lotteri.

Nolato är ett välskött kvalitetsbolag med starka finanser, bra ledning och en bra direktavkastning. Det syns även i en relativt hög värdering av aktien. Som långsiktigt innehav i en utdelningsportfölj passar Nolato bra, men för de närmaste 3-6 månaderna ser vi med nuvarande vinstprognoser inte någon jättepotential i kursen.

Vi behåller därför en Neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nolato B Neutral 207,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -