Trenderna talar för Scandi Standard

Aktieanalys Scandi Standard tyngs fortfarande av ett stort kundtapp i Norge. Bortsett från detta utvecklas verksamheten väl och de långsiktiga trenderna är gynnsamma för bolaget.

Kycklingproducenten Scandi Standard plågades även i sitt fjärde kvartal av bortfallet av Ica Norge som kund. Försäljningen i Norge har påverkats kraftigt negativt då bolaget inte kunnat ersätta de förlorade volymerna med andra kunder i den takt som tidigare var väntad. Dessutom har hela marknaden i Norge varit svag under kvartalet sedan media rapporterat om bakterier i kyckling.

Mediarapporteringen har fortsatt under inledningen av 2015 och Scandi Standards vd Leif Bergvall Hansen konstaterar i onsdagens bokslutsrapport att försäljningen i Norge kommer att påverkas negativt av Ica-tappet under året och den för närvarande allmänt dämpade efterfrågan på kyckling.

Omsättningen i Norge föll med hela 29 procent i lokala valutor under fjärde kvartalet. Givet ett sådant kraftigt volymtapp är det ändå starkt att bolaget höll rörelsemarginalen på 9,0 procent jämfört med 9,3 procent året innan. Scandi Standard har genomfört effektiviseringar i stora delar av organisationen under 2014, så även i Norge.

Besparingarna i Norge räckte inte till att förbättra lönsamheten till följd av de lägre volymerna men de ger en bra grund för att stärka resultaten i landet när volymerna återvänder. Norge är redan idag Scandi Standards överlägset mest lönsamma marknad tack vare de höga importtullar som skyddar den inhemska produktionen i landet. Därför är också den kraftiga försäljningsminskningen i Norge tung för Scandi Standard som helhet.

Scandi Standard bedriver verksamhet i Sverige, Danmark och Norge under varumärkena Kronfågel, Danpo och Den Stolte Hane. 61 procent av försäljningen sker till dagligvaruhandeln och näst största kundkategori är restaurang och storhushåll med 16 procent av omsättning. Där är McDonalds sedan lång tid tillbaka en viktig kund för bolaget i hela Norden och även Tyskland och Storbritannien.

I Sverige och Danmark är Scandi Standard marknadsledande med marknadsandelar kring 45 procent. I Norge var bolaget åtminstone tills i fjol trea på marknaden inom dagligvaruhandeln. Omsättningsmässigt svarade Sverige i fjol för 37 procent, Danmark för 40 procent och Norge för 23 procent.

Bortsett från tappet av Ica-Norge var dock utvecklingen inom Scandi Standard rätt positiv i fjärde kvartalet. Effektiviseringar har genomförts i Sverige som ökat antalet processade kycklingar per anställd vid den största produktionsanläggningen i landet med hela 26 procent. Försäljningen i Sverige ökade med 3 procent i fjärde kvartalet och rörelsemarginalen stärktes till 6,9 procent från 3,6 procent året innan.

I Danmark ökade försäljningen också med 3 procent i lokala valutor och rörelsemarginalen stärktes med en dryg procentenhet till 5,8 procent. Även i Norge var utvecklingen rätt stark om man bortser från Ica-förlusten. Försäljningen till övriga kunder steg med 8 procent i lokala valutor och kostnaderna har som sagt sänkts.

Den underliggande marknaden för kyckling i Skandinavien beräknas under helåret 2014 ha ökat med 3 procent. Scandi Standards försäljning under året ökade med 7 procent i lokala valutor om man bortser från Ica-Norge kontraktet. Bolaget stärkte sina marknadsandelar i Sverige och Danmark medan de minskade i Norge.

Årets tillväxt för kycklingkonsumtionen följer i stort sett det långsiktiga mönstret. Sedan millennieskiftet hade konsumtionen fram till och med 2013 ökat med i snitt 3,6 procent om året i Skandinavien.

Scandi Standard har de senaste åren ökat omsättningen med drygt 4 procent om året och bolaget räknar med att även fortsättningsvis hålla en organisk tillväxttakt som överstiger marknadens. Det ska bland annat ske genom fortsatt produktutveckling och stärkta marknadsandelar. Bland annat finns i Sverige en trend mot att allt konsumenter går över från fryst kyckling till kyld vilket gynnar de mer välkända varumärkena där kvaliteten upplevs som mer pålitlig.

Förutom en stabil och växande underliggande efterfrågan har Scandi Standard även fördelen av att vara relativt välinvesterat för tillfället. Bolaget har gott om ledig kapacitet och investeringsbehoven är små de närmaste åren. På sikt har Scandi Standard som målsättning att dela ut 60 procent av vinsten efter skatt men för 2014 föreslås en utdelning på 1,30 kronor vilket faktiskt är 127 procent av det rapporterade resultatet, som tyngdes av engångsposter.

Tillväxten för 2014 stannade vid 1,4 procent men de analytiker som följer Scandi Standard räknar med att den i år ökar till 4,6 procent. Rörelsemarginalen väntas stärkas till 6,0 procent från underliggande 5,7 procent i fjol. Vinsten per aktie landar i snittprognosen på 3,90 kronor. För 2016 är snittprognosen en fortsatt tillväxt på 4,7 procent, en ytterligare förbättring av rörelsemarginalen till 6,7 procent och en vinst per aktie på 4,69 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognsoserna till 13,8 respektive 11,5. Lönsamheten överraskade positivt i det fjärde kvartalet så estimaten för de närmaste åren kan komma att höjas något i ljuset av onsdagens rapport.

Utdelningen för 2014 innebär en direktavkastning på 2,4 procent. Estimaten för de kommande åren ger direktavkastningar på 4,3 procent respektive 5,1 procent.

De norska problemen är betungande för Scandi Standard men de är vid det här laget väl kända och inprisade i aktiekursen. Blundar vi med ena ögat och ser till utvecklingen vid sidan om det förlorade Ica-kontraktet så var fjärde kvartalet bra.

De långsiktiga trenderna ser fortsatt intressanta ut för Scandi Standard och det finns en hävstång i ökade volymer efter genomförda effektiviseringar. På sikt ser även direktavkastningen ut att bli riktigt bra.

Vi tar upp rekommendationen på Scandi Standard till Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Scandi Standard Köp 54,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -