Minus på börsen

Börsen (Uppdaterad) Stockholmsbörsen har hittills inte gjort något större väsen av sig under onsdagshandeln som alltjämt präglas av en nyhetstunn sportlovsvecka.

Rörelserna var små även i övriga Europa där utvecklingen uppehöll sig tämligen nära nollstrecket.

Vid 15.40-tiden handlades storbolagsindexet OMXS30 på nivån 1.676,9, motsvarande en nedgång på 0,4 procent. På kontinenten noterades CAC40 ned 0,2 procent medan tyska DAX var oförändrat.

Den nordiska bankmarknaden skakas om lite då det danska konglomeratet Maersk säljer sitt drygt 20-procentiga innehav i Danske Bank. Aktierna stannar dock i huvudsak "inom familjen", då ägarbolaget AP Møller Holding siktar på en ägarandel i den danska banken om 20 procent "över tid".

Svenska storbanker noterade nedgångar på mellan 0,3-1,3 procent.

Scandi Standard rapporterade före öppning och redovisade ett resultat på 73,5 miljoner kronor och en utdelning om 1:30 kronor per aktie 2014. Kycklingbolagets process med att ersätta förlorad försäljning till Ica Norge, ett kontrakt som avslutades i fjol, har gått långsammare än väntat, vilket ihop med en nedgång för kycklingprodukter i Norge kommer att påverka negativt 2015. Aktien steg trots detta med närmare 6 procent.

Mycronic avancerade drygt 5 procent efter att ha fått en order på en maskritare från en kund i Asien. Prisnivån på denna typ av utrustning ligger normalt i spannet 12-16 miljoner dollar.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för Africa Oil från köp till neutral med en riktkurs på 18:50 kronor och aktien backade 2 procent till 16:25 kronor.

Getinge har blivit billigt, tycker Dagens Industri, eftersom bolaget kostar lika mycket nu som för två år sedan medan börsen i övrigt stigit med över 50 procent. Någon riktig rekommendationseffekt syntes dock inte och aktien var marginellt ned.

I Kurdistan är det brittiska oljebolaget Gulf Keystone till salu och aktien rusar på London-börsen. Detta utgjorde plusbränsle för andra oljebolag i regionen. Norska DNO klättrar över 10 procent på Oslo-börsen medan Shamaran var upp runt 5 procent på First North-listan.

Fastighetsbolaget Fast Partner tappade mer än 2 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation till sälj.

Besqab fortsatte upp på onsdagen, över 3 procent, efter att Swedbank höjde sin riktkurs rejält i tisdags med upprepad köprekommendation för fastighetsutvecklaren.

Nätkasinobolaget Mr Green stiger mer än 4 procent. Enligt Redeye är bolaget en undervärderad uppköpskandidat.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Cellavision (upp 3,9 procent), CTT Systems (upp 8,9 procent), Mekonomen (upp 2,7 procent) och Raysearch (upp 3,6 procent).

Bahnhof, mest omsatt på Aktietorget, tappar 7 procent efter ett bokslut med ökad omsättning och vinst, men prognos om ett rörelseresultat 2015 lägre än 2014.

Klockan 16 kommer siffror om försäljning av nya bostäder i USA i januari - siffran över befintliga bostäder i måndags var en liten besvikelse med en större nedgång än väntat. Väntat nu är en nedgång på 2,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -