Kycklingbolaget ökar vinsten

Kvartalsrapport Scandi Standard gjorde ett rejält vinstlyft under det fjärde kvartalet och föreslår en utdelning. Samtidigt flaggar kycklingbolaget för ett tufft år i Norge 2015.

Kycklingföretaget Scandi Standard redovisar ett resultat efter skatt på 42,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2014 (2,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:71 kronor (0:06).

Nettoomsättningen uppgick till 1.252 miljoner kronor (1.307).

Rörelseresultatet blev 73,5 miljoner kronor (57,2).

En utdelning om 1:30 kronor per aktie föreslås för helåret 2014.

Scandi Standards process med att ersätta den förlorade försäljningen till Ica Norge, ett kontrakt som avslutades i fjol, har gått långsammare än väntat, vilket tillsammans med en nedgång i marknaden för kycklingprodukter i Norge kommer att påverka bolaget negativt under 2015.

Det skriver Leif Bergvall Hansen, vd för Scandi Standard, i bokslutskommunikén.

"Försäljningsnedgången var mer uttalad under fjärde kvartalet då hela marknaden för kycklingprodukter påverkades av en omfattande mediabevakning avseende bakterier i kyckling. Uppmärksamheten i media har fortsatt under 2015, vilket negativt påverkar efterfrågan på kycklingprodukter. Detta kommer tillsammans med förlusten av ICA-kontraktet att ha en negativ påverkan under 2015", heter det.

Scandi Standards nettoomsättning i Norge minskade med 28 procent under det fjärde kvartalet, mot tillväxt på 3 respektive 8 procent i Sverige och Danmark, mätt i kronor. Under helåret 2014 stod Norge för 24 procent av koncernomsättningen, och under det fjärde kvartalet för 22 procent.

Norge stod för 25 miljoner kronor av Scandi Standards totala justerade rörelseresultat på 80 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2014. Andelen av koncernens rörelseresultat minskade till 31 från 47 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -