Besked om din framtid på väg

Pension Ett orange kuvert med information om din framtida pension är på väg. För dig som är ung är det ett extra viktigt besked, så se till att öppna det.

Nästa vecka är det dags för årets orange kuvert att göra entré i omkring 6 miljoner pensionssparares brevlådor. Kuvertet visar bland annat hur mycket du hittills har tjänat ihop till din allmänna pension som består av inkomstpension och premiepension - även kallad PPM i folkmun. Det är den del av pensionen du själv kan påverka.

Om du tillhör dem som valt PPM- fonder själv är det nu ett bra tillfälle att kolla upp hur de har gått, det kanske är dags att byta? Efter att Riksbanken sänkt styrräntan till minus kan det finnas skäl att göra vissa ändringar.

Korta räntefonder kan exempelvis drabbas av räntesänkningen och ge en väldigt låg eller till och med negativ avkastning den närmaste tiden. Aktier och aktiefonder kan å andra sidan gynnas nu när räntealternativen blir färre och sämre och ännu mer kapital kan komma att söka sig till aktier.

För yngre generationer är premiepensionen extra viktig eftersom den kommer utgöra en större del av pensionen än vad den gör för exempelvis de som går i pension nu.

”Visserligen är det bara 2,5 procent av lönen som sätts av till premiepension men ett par tusen kronor varje år i fyrtio år kan bli många tusen i månaden när pensionen ska tas ut”, säger Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening, till Placera.

Om du aldrig gjort något eget val till premiepensionen har dina pengar placerats i AP7-Såfa, statens alternativ. Fonden köper aktier över hela världen med en relativt hög risk.

”AP7-Såfa har gått jättebra, men jag tycker att det finns en fördel med att inte placera alla sina pengar i en och samma fond. Välj i så fall AP7 Aktiefond och lägg till ett par fonder så är du inte lika beroende av hur en specifik fond avkastar”, tipsar Hanna Helgesson.

Enligt Fondkollen.se har premiepensionen i snitt ökat med 6,4 procent per år sedan systemets start år 2000. Det kan jämföras med inkomstpensionen som ökat med 2,5 procent i snitt per år.

Det betyder att 10 000 kronor insatta år 2000 med premiepensionens avkastning till och med idag hade gett dig omkring 25 000 kronor, medan du med inkomstpensionens avkastning haft drygt 14 000 kronor.

En av tre tror att de får uppgifter om sin totala pension i det orange kuvertet, men det är fel. Utöver den allmänna pensionen har de flesta även tjänstepension och vissa eget privat pensionssparande.  

För få en samlad bild över den totala pensionen behöver du logga in på minpension.se och göra en pensionsprognos

”Ta det orange kuvertet som en påminnelse att kolla dina fonder. Kanske kan du också gå in på minpension.se och kolla hur din översikt ser ut och också fundera över hur ditt övriga sparande ser ut”, avslutar Hanna Helgesson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -