Fondbetyg till salu

Fonder Fonder Söderberg & Partners erbjuder fondförsäkringsbolag att betala för att få bättre betyg. Det skriver nyhetsbrevet Pensionsnyheterna.

Pensionsrådgivaren Söderberg & Partners använder ett så kallat trafikljussystem när bolaget utvärderar fondförsäkringsbolagens prestationer. De bolag som lyckats slå index under de tre senaste åren får grönt ljus.

Enligt Pensionsnyheterna erbjuder Söderberg & Partners nu även bolag som har gult betyg att ”köpa” ett grönt betyg. Gult betyg har bolag som lyckats slå index under de två senaste åren men inte under det första året av mätperioden.

Modellen bygger på att bolagen får kompensera kunderna om man inte lyckas slå index och i gengäld får bolaget ett grönt betyg redan nu. Så här skriver Söderberg & Partners i ett brev som Pensionsnyheterna tagit del av:

”Alla fondförsäkringsbolag med Gult selekteringsbetyg ges möjligheten att inom Plusplan garantera den avkastning som saknas för att bolaget skulle fått Grönt selekteringsbetyg redan idag. Denna garanti gör att vi kan höja deras selekteringsbetyg till Grönt, eftersom vi nu kan vara säkra på att de kommer att prestera i topp på ett eller annat sätt:

• Antingen av sig själva
• Eller så får våra kunder motsvarande avkastning som kompensation

Om försäkringsbolaget som garanterat ”Grön” avkastning inte levererar det under året kompenseras kunden. Kompensationen beräknas utifrån den avkastning som saknats för att bolaget ska ha fått ett Grönt betyg utan garanti (tre år historiskt), och eftersom en garanterad avkastning anses mer värd så är kompensationen 2/3 av den saknade avkastningen. Kompensationen betalas genom en sänkt försäkringsavgift år 2.”

Enligt Pensionsnyheterna innebär modellen att Söderberg & Partners kan visa att de bolag man samarbetar med alltid slår index samtidigt som fondförsäkringsbolagen får möjlighet att köpa sig ett betyg som de inte gjort sig förtjänt av.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -