Aktieproffsens tips för 2015

Börs Optimismen spirar bland nordiska kapitalförvaltare, börsen ska fortsätta upp och bäst kommer det att gå för verkstadssektorn. Se här vad proffsen ser ligga i korten för börsåret 2015.

Många av dem som investerat tungt i aktier under det gångna året kan vara nöjda. Trots oroligheter på flera håll i världen har börsen gynnats av bland annat ränteläget och en stark amerikansk ekonomi.

Hur börsåret 2015 kommer att se ut är förstås svårt att sia om, men när Avanza frågade 28 nordiska kapitalförvaltare är de positiva tongångarna i majoritet.

De flesta tror på en uppgång kring 5-10 procent, samtidigt som var femte av de tillfrågade förvaltarna tror att börsen kommer att gå upp mer än 10 procent i år.

Andra tunga teman för våren är frågan om utdelningsaktier kommer att vara fortsatt heta. Hela 83 procent av de tillfrågade förvaltarna svarade ja på den frågan.

Huruvida vinsterna måste öka för att understödja fortsatt börsuppgång, eller om den låga räntan räcker för att motivera högre värderingar, anser 78 procent att vinsterna måste öka i år. 

När förvaltarna får välja sin favoritsektor sticker verkstad ut som en klar favorit. Hela 43 procent anser att verkstad är den mest köpvärda branschen. På andraplats hamnar hälsovård.  

Bank- och Finanssektorn väntas istället bli årets förlorare med god marginal, följt av fastigheter.

Listan över köpvärda bolag toppas av Sandvik och Volvo följt av H&M och ABB. Andra bolag som lyfts som köpvärda av förvaltarna är Autoliv, Axis, Elekta, SKF, Sobi och Trelleborg.

När det gäller två bolag, Astra Zeneca och Nordea, går meningarna isär om huruvida de är köp eller säljvärda.

SEB toppar listan över bolag som förvaltarna helst undviker i år. På andraplats hittar vi Electrolux som efter en svag inledning på 2014 avslutade året med en uppgång på 40 procent.

Även Ericsson och Handelbanken förväntas prestera svagt i år. Övriga bolag som nämns som säljvärda är Boliden, NCC, och Swedbank.

Förvaltarnas köpfavoriter 2015
Sandvik
Volvo
H&M
ABB
Autoliv
Axis
Elekta
SKF
Sobi
Trelleborg
Astra Zeneca
Nordea

Förvaltarnas säljfavoriter 2015
SEB
Electrolux
Ericsson
Handelsbanken
Astra Zeneca
Boliden
NCC
Nordea
Swedbank

Källa: Avanza Bank

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -