Tio köpvärda fonder i augusti – så gick det

Utvärdering Uppförsbacken har fortsatt för Placeras rekommenderade fonder. Endast fyra av tio fonder har slagit sina kategoriindex.

De aktiva fondförvaltarna har haft sex tuffa månader. Bara tre av åtta aktivt förvaltade fonder har slagit sina kategoriindex. Bästa fond över de senaste sex månaderna var också en indexfond, Danske Global Index som har stigit med nästan 22 procent. Det är betydligt bättre än snittet av breda globala aktiefonder som har gått upp med knappt 16 procent.

Det visar att det är väldigt svårt för fondförvaltarna att hålla jämna steg med index över långa perioder. Bara för att en fondförvaltare har gjort riktigt bra ifrån sig tidigare är det ingen garanti för att det ska fortsätta.

Ett bra exempel på det är Skagen Kon-Tiki som har hyllats under åren, men som den senaste tiden inte alls har lyckats leverera som tidigare. De senaste sex månaderna har fonden stigit med drygt 4 procent samtidigt som snittet av globala tillväxtmarknadsfonder har gått upp med nästan 11 procent.

Riktigt dåligt har det också gått för Fidelity Nordic. När snittet av nordiska aktiefonder har stigit med nästan 6,5 procent har fonden tappat en knapp halv procent.

Bland medelriskfonderna är läsningen lite roligare.

Basfonden, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, har stigit med drygt 7,5 procent samtidigt som kategoriindex ligger på plus knappt 8,5 procent. Men glädjande är att AMF Balansfond och Cliens Mixfond Sverige B levererar. Båda slår snittet av liknande fonder. För Brummer Brummer Multi-Strategy 2XL fortsätter kräftgången.

Det har varit ömsom vin och ömsom vatten bland våra lågriskfonder. Spiltan Räntefond Sverige fortsätter att överträffa snittet, även om överavkastningen har blivit lägre den senaste tiden. Det beror på de rekordlåga marknadsräntorna.

Atlant Explora och Atlant Stability har tagit stryk, framför allt beroende på fallande priser på norska företagsobligationer. Men vi tror att fondernas relativt dåliga avkastning är övergående.

  Avkastn Kategori-
Fonder % 6 mån index %
Danske Invest Global Index 21,8 15,9
SKAGEN Kon-Tiki 4,2 10,7
Fidelity Nordic A-SEK -0,3 6,4
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 7,7 8,3
Brummer Multi-Strategy 2XL 1,3 5,1
AMF Balansfond 10,5 8,3
Cliens Mixfond Sverige B 10,4 8,3
Spiltan Räntefond Sverige 0,5 0,2
Atlant Explora -1,8 2,1
Atlant Stability -0,9 0,2
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -