Grekland på Putins sida

Krisen i Ukraina Grekland motsätter sig som ensamt EU-land ett beslut om nya sanktioner mot Ryssland i form av en svartlistning av fler personer.

Den nya vänsterradikala grekiska regeringen reserverade sig vid ett ambassadörsmöte på onsdagen mot utkastet till beslut som EU:s utrikesministrar avses fatta på torsdagseftermiddagen.

Ett nytt möte mellan medlemsländernas EU-ambassadörer ska hållas på torsdag förmiddag för att försöka övertyga Grekland.

Inga av de övriga mer ryskvänliga EU-länderna gav Grekland stöd, utom möjligen Cypern marginellt, uppgav EU-källor. Beslut om sanktioner måste fattas med enhällighet inom EU.

EU:s avsikt är att reagera på upptrappningen av striderna i östra Ukraina och de ryskvänliga separatisternas attack på den ukrainska staden Mariupol.

Flera EU-källor undrade om Greklands nya ställningstagande också är förhandlingstaktik inför kommande diskussioner kring euroländernas nödlån till Grekland och euroländernas krav på ekonomisk politik i Grekland.

I tisdags uppstod förvirring när den helt nya grekiska regeringen i efterhand förklarade att man inte stod bakom ett uttalande från EU:s stats- och regeringschefer som fördömde attacken på Mariupol.

Vad gäller nya åtgärder ställer sig övriga EU-länder bakom att lägga ytterligare namn till listan över personer med inreseförbud och vars tillgångar fryses. Själva namnen ska presenteras inom en vecka.

EU har också diskuterat att förlänga den gamla svartlistningen av personer som löper ut i mars med ett halvår eller ett år.

Enligt utkastet uppmanas EU:s utrikestjänst också att vidta ytterligare förberedande arbete för en utvidgning av de ekonomiska sanktionerna. För närvarande berör dessa sektorerna bank, energi, försvarsmateriel samt utrustning för både civil och militär användning.

Ett beslut om nya ekonomiska sanktioner kan bara fattas på högsta nivå. Nästa EU-toppmötet hålls den 12 februari.

Vidare ser EU-länderna rysk propaganda som ett problem. Utrikesministrarna väntas ge EU:s höge representant i utrikesfrågor Federica Mogherini i uppdrag att starta ett arbete för att besvara felinformationen och ge korrekta upplysningar om EU:s politik.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -