Se upp för sparfällan

Pension Många svenskar väljer att plocka ut sina pensionspengar redan vid 61 års ålder för att låta ett företag sköta förvaltningen. Det är oftast ingen lyckad affär, pengarna kan gå upp i rök.

Allt fler företag försöker få kunder att ta ut inkomstpensionen så snart det är möjligt. Pengarna placeras sedan i exempelvis en kapitalförsäkring, skriver DN.

Företagen lockar med att kunden då får kontroll över pengarna tidigare och vid dödsfall finns de tillgängliga för arvingarna. Men enligt Pensionsmyndigheten är riskerna desto flera.

”Att spela med de pengarna är inte att rekommendera”, säger ­Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten till DN.

Pengarna riskerar att försvinna genom dåliga placeringar av förvaltare och av höga avgifter, någonting som pensionsspararen Staffan Larsson fick erfara då han nappade på ett erbjudande om att stoppa in sina pensionspengar i en förvaltad kapitalförsäkring hos Folksam.

När fem år gått var summan lägre än vad som sattes in.

Folksam har haft 36,5 miljarder kronor i premieintäkter under de nio första månaderna 2014.

Förutom risk för dålig avkastning och höga avgifter blir pensionen dessutom betydligt lägre om man går i pension redan vid 61 år.

Minpension.se räknat ut att pensionen sänks med ungefär 3 000 kronor i månaden för den som har en genomsnittlig lön på 28 000 kronor i månaden i dag, och tar ut pension från 61 istället för vid 65 års ålder.

Och om du börjar ta ut pensionen samtidigt som du arbetar kan skatten bli högre, och blir du arbetslös så får du lägre a-kassa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -