Här är PPM-vinnarna

Pension Förra året var ett väldigt bra år för den som valde Indienfonder i sitt PPM-sparande. Sämre gick det för den som investerade i Ryssland. Se hela listan här.

Indienfonderna dominerar i toppen när Placera summerar premiepensionsfondernas utveckling 2014. Hela åtta av tio fonder på topplistan består av Indienfonder.

”Indien har verkligen varit en av de absolut bästa aktiemarknaderna 2014 och det beror till största delen på valet i våras. Tittar man på en graf över börsutvecklingen kan man se att den tar fart just i samband med valet som skedde under april och blev klart i maj. Valutgången gav stort hopp och förväntningar om förändring”, säger Mona Stenmark, fondförvaltare på Carnegie.

Till de reformer som finns på agendan hör skattereformer, privatisering av statsägda bolag, infrastrukturinvesteringar och även att öppna upp marknaden för utländskt ägande.

”Skattereformerna är viktiga då Indiens budget är tyngd av subventionerna på olja. Just att Indien är en importör av olja har fått börsen att reagera positivt på det fallande oljepriset senaste tiden”, fortsätter Mona Stenmark.

Är det läge att ha kvar sina Indienfonder, eller är det dags att kamma hem vinsten?

”President Modi har höga förväntningar på sig och det finns förväntningar inprisade på börsen. Men om reformarbetet går som det ska kommer många företag att gynnas vilket kan resultera i upprevideringar av företagens vinster vilket i sin tur gör värderingen av aktiemarknaden mer attraktiv. Så vi ser positivt på 2015 förutsatt att reformarbetet fortskrider och inte kör fast”, svarar Mona Stenmark.

Bland PPM-spararnas tio mest valda fonder förra året finns däremot inte en enda Indienfond med. Spararnas stora favorit är istället Swedbank Robur Technology som gick upp 43 procent. En annan favorit är AMF Aktiefond Sverige som steg 16 procent.

Den fond som allra flest svenskar har i sin PPM-portfölj är Ap7-Såfa, den så kallade soffliggarfonden som du tilldelas om du inte gör något val. Drygt 3,1 miljoner svenskar äger fonden som under 2014 avkastat hyggliga 31 procent.

Årets solklara PPM-vinnare är en Nordamerikafond, UBS (Lux) Equity Fund - Biotech (USD) som klättrade 75 procent förra året. Fonden investerar globalt i främst företag som är inblandade i forskning.

Sämre gick det för kategorin Rysslandsfonder som dominerar i botten. Tio av de sämst presterande PPM-fonderna under 2014 är Rysslandsfonder. Allra sämst gick det för East Capital Rysslandsfonden som blev årets förlorare med -45 procent.

Toppen 2014 Avkastning 
UBS (Lux) Equity Fund - Biotech (USD) 75%
DNB Fund - India 72%
Carnegie Indienfond 71%
Franklin India Fund 69%
Morgan Stanley Investment Funds Indian Equity Fund 68%
BlackRock India Fund 66%
FIM India Placeringsfond 63%
Pictet Indian Equities 62%
Tundra Pakistanfond 61%
Amundi Funds Equity India 60%
   
Botten 2014  
East Capital Rysslandsfonden -45%
Evli Ryssland -43%
Alpcot Russia -42%
Trigon Russia Top Picks Fund -41%
SEB Rysslandfond -38%
Swedbank Robur Rysslandsfond -38%
FIM Russia Placeringsfond -38%
Finasta Russia TOP20 Subfund -36%
Alfred Berg Ryssland -35%
Handelsbanken Rysslandsfond -35%
   
Källa: Pensionsmyndigheten  

 

Kommentarer (8)

 • #1.2015

  Just därför gick jag in i Ryssland i december o pricka botten med hela pension. Rubel krach kommer ge 100% Pluss, Ryssland fond 100%, snacka om kaka på kaka

  jussi
  Kl. 11:51, 16 jan 2015
 • #2.stabilt..

  allt på ett kort, blir socialen i ålderdomen..

  s
  Kl. 11:57, 16 jan 2015
Visa fler kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd för denna artikel.

Mer från förstasidan

Sök på Placera

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -