Orange kuvert till pensionärerna

Pension I veckan får över två miljoner pensionärer hem ett brev som innehåller information om hur stor pensionen blir i år.

Mellan den 14-16 januari får du som är pensionär hem ett årsbesked med information om vad du får i allmän pension, det vill säga inkomstpension, premiepension och eventuell tilläggspension.

Pensionen kan variera från år till år, dels för att följa den ekonomiska utvecklingen och dels om du pensionssparar i fonder som ändrat värde under året.

I år höjs inkomst- och tilläggspensionen med i snitt 0,9 procent och garantipensionen 0,2 procent, i snitt 100 kronor före skatt.

Omkring 725 000 pensionärer som är födda 1937 och tidigare omfattas enbart av det gamla pensionssystemet och får ett enklare årsbesked, medan cirka 1,4 miljoner pensionärer födda 1938 och senare omfattas av dagens pensionssystem och får hem ett orange kuvert.

Förutom information om storleken på årets pension, innehåller årsbeskedet även svar på vanliga frågor kring att fortsätta jobba samtidigt som man tar ut pension, hur man kan ta med pensionen utomlands, ekonomiskt skydd om någon i familjen dör och hur det fungerar med bostadstillägg. Det skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Som pensionär kan du ha rätt till bostadstillägg oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller egen fastighet, någonting som få känner till.

”Om du är en pensionär med låg inkomst får du hjälp av Pensionsmyndigheten att ta reda på om du har rätt till bostadstillägg. En vanlig missuppfattning är att det egna boendet räknas med som tillgång, vilket inte stämmer”, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -