Banker i strykklass

Banker Det ser ut att bli ett dystert år för svenska banker om man ska lita till experterna.

Den förväntade avkastningen under 2015 är avsevärt negativ för svenska banker i allmänhet, och Swedbank i synnerhet, och det regulatoriska landskapet för bankernas kapital är långt ifrån färdigt. Det kommer att begränsa högre utdelningar och återköp - åtminstone under 2015.

Det skriver Nordea Markets i en analys den 12 januari efter att ha gått igenom de viktiga trenderna för innevarande helår. Favoriten i den nordiska banksektorn är Danske Bank, medan synen på Sverige lutar åt det negativa hållet.

"Osäkerheten kring kapitalet kommer vara fortsatt hög kommande tolv månader, vilket kommer avhålla nordiska banker från att dela ut mer än 75 procent av vinsten eller göra återköp. Om något kommer Handelsbanken bli en relativ förlorare på det och DNB vinnare", skriver Nordea Markets.

Inför bokslutsrapporterna i sektorn väntar sig Nordea att fokus ligger på utdelningsbesked, utsikter och räntenetto.

"På kort sikt föredrar vi banker som har potential att avisera bättre än förväntad utdelning i kombination med möjligheten att höja utdelningarna framöver (Danske och Nordea) och undviker banker med högst förväntningar inför 2015 då en eventuell svaghet i fjärde kvartalet kommer påverka prognosen mest för dessa (Swedbank och SHB)", skriver Nordea.

För favoriten i sektorn, Danske Bank, uppges relationen mellan risk och avkastning vara positiv inför bokslutet.

"Danske Bank kvarstår som favorit baserat på en attraktiv värdering, då våra prognoser som ligger över konsensus och en positiv syn på rapporten för det fjärde kvartalet", skriver Nordea Markets.

Danske Bank har rekommendationen köp hos Nordea Markets med riktkursen 195 danska kronor. Rekommendationen för DNB har sänkts till behåll, med riktkursen 117 norska kronor.

Även SEB har rekommendationen behåll, med riktkurs 95 kronor, medan Handelsbanken och Swedbank står under säljrekommendationer med riktkurs 325 och 175 kronor.

Bank of America Merrill Lynch står i inledningen av 2015 fast vid sin positionering i den nordiska banksektorn. Danske Bank är favoriten på kort sikt medan betydande omvärderingspotential lyfts fram vad gäller Nordea och DNB på längre sikt, trots att sentimentet för närvarande domineras av olja och Ryssland. För övriga svenska banker har Bank of America Merrill Lynch fortsatt en försiktig hållning.

Det framgår av en analys daterad den 12 januari.

"De som är optimistiska till svenska banker, framför allt Swedbank, SEB och Handelsbanken, kommer argumentera för att avsaknaden av omvärderingspotential kompenseras av starka utsikter för kapitalutskiftning. Vi håller fortsatt inte med utan belyser att vi ser bättre avkastningspotential på andra håll (Nordea) samt att den attraktiva direktavkastningen inte är tillräcklig för motivera den betydande premie aktierna handlas till", skriver Bank of America Merrill Lynch.

Enligt analysen är perioden av stark intäktstillväxt, med stöd av omprissättning och bättrade upplåningskostnader, sannolikt över. Marginalerna väntas i bästa fall vara oförändrade - och momentum i vinsten per aktie väntas avta.

"Vi förväntar oss att konkurrensen på den svenska marknaden kommer att öka tack vare en kombination av mer aggressiva utmanare (SBAB, Skandiabanken, Danske m fl) liksom på grund av det faktum att volymtillväxten sannolikt minskar något. Utöver det ser vi risk på nedsidan givet den betydande nedgången i korträntorna", skriver banken och fortsätter:

"Om svenska banker handlades till 1-1,2 gånger NAV för 2015 skulle vi vara oroliga för förväntningarna på intäkterna, men då aktierna handlas till mellan 1,7-2,0 gånger tycker vi att värderingarna tar stöd i förväntningar på fortsatt positiva revideringar av prognoserna för vinsten per aktie."

Danske Bank, DNB och Nordea har en köprekommendation hos Bank of America Merill Lynch. Riktkurserna är 195 danska kronor, 133 norska kronor och 107 svenska kronor.

För Handelsbanken, SEB och Swedbank är rekommendationen underperform med riktkurserna 327, 92 och 184 kronor.

I den aktuella analysen har riktkurserna för DNB och SEB sänkts med 12 respektive 3 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -