Så blir din ekonomi 2015

Mer i plånboken Efter att regeringens budget föll och extravalet ställts in har den privatekonomiska kartan för 2015 ritats om. Placera guidar dig genom de viktigaste privatekonomiska frågorna för det nya året.

Bara några dagar innan regeringen tänkt utlysa extraval kom regeringen och Allianspartierna överens om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering.

Överenskommelsen som partierna valt att kalla ”Decemberöverenskommelsen” innebär att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Om det finns en risk för att förslaget skulle falla avstår övriga partier som står bakom överenskommelsen från att delta i omröstningen.

Decemberöverenskommelsen har fått både ris och ros. I en färsk Sifomätning svarar en av tre personer att de tycker att överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen är odemokratisk.

Att extravalet blev inställt betyder att Alliansens budget kommer att gälla i stort under nästa år då statsminister Stefan Löfven kommer att regera med Alliansens budget. Det innebär att det inte blir några stora förändringar som påverkar hushållens ekonomi.

”Först i vår kommer med stor sannolikhet regeringen med nya förslag i vårpropositionen, men det kommer inte att bli stora förändringar. Något man tror att regeringen kan föreslå är höjda arbetsgivaravgifter för unga”, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Oavsett det politiska läget så finns det goda förutsättningar att 2015 blir ett bra privatekonomiskt år för de flesta. Mycket tack vare tidigare års stora reallöneökningar, låg inflation, låga bolåneräntor och att arbetslösheten inte väntas stiga.

Pensionärer

Pensionärerna får en genomsnittlig ökning av sin totala pension med cirka 100 kronor i snitt per månad efter skatt nästa år, enligt Pensionsmyndigheten.

”Anledningen till att den totala pensionen ökar 2015 är att inkomsterna och priserna i Sverige har ökat något. Dessutom har premiepensionen haft god avkastning under året”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten i en kommentar.

PPM-sparare

Vid årsskiftet införs ett avgiftstak i premiepensionssystemet som gör att drygt 200 fonder får lägre avgifter, läs mer här.

”En lägre avgift under så långt sparande som pensionen innebär kan betyda tusentals kronor mer i pension”, säger Mats Öberg, fondchef på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Studenter

Till följd av ett något högre prisbasbelopp 2015 höjs studiemedlen vilket gör att studenter kommer att kunna ta 1 000 kronor mer i studielån per månad. Räntan på befintliga studielån blir 1 procent vilket är rekordlågt.

Bolånetagare

Bostadspriserna väntas fortsätta stiga trots nya amorteringskrav och trots att reporäntan nu redan är sänkt till noll.

”Det är faktiskt inte omöjligt att boräntorna sjunker något. Vid det senaste räntebeskedet flaggade Riksbanken för att det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder för att få fart på inflationen och det kan även påverka boräntorna”, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB i en kommentar.

Det nya amorteringskravet kommer att införas under 2015. Alla nya bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde ska amorteras med 2 procent per år. Därefter ska bolånen amorteras med 1 procent per år tills lånet är nere i 50 procent av bostadens värde.

Du som bor i hyresrätt

Bor du i hyresrätt förväntas hyrorna öka med en procent nästa år, den lägsta höjningen på nio år, läs mer här. Men om du äger din bostad gör de låga räntorna läget ännu mer gynnsamt jämfört med om du hyr ditt boende.

Enligt en uträkning av Swedbank får exempelvis en tvåbarnsfamilj i småhus 1 400-2 000 kronor mer kvar att leva på nästa år jämfört med i januari 2014. Motsvarande familj i en hyreslägenhet får drygt 800 kronor mer i plånboken.

Löntagare

I nästan var tredje kommun blir det nästa år skattehöjningar med mellan fem öre och cirka en krona per intjänad hundralapp. Det påverkar fyra av tio skattebetalare. Men samtidigt leder lägre priser och löneökningar på knappt tre procent till att de som har ett arbete får mer kvar i plånboken nästa år.

Pensionssparare

1 januari 2015 sänks avdragsrätten för privat pensionssparande från 12 000 kronor per år, till 1 800 kronor per år och då är det hög tid att de över andra alternativ. Läs mer här.

Du som sparar i en ISK eller kapitalförsäkring (eller tänker göra det nu när avdragsrätten för pensionssparande tas bort) får en rekordlåg schablonskatt. Skatten sänks från 0,63 till 0,27 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -