Tips inför årsskiftet

Mer i plånboken Nu är det hög tid att se över ekonomin inför årsskiftet. Det finns flera saker att tänka på för att undvika fallgropar.

Majoriteten av de svenska hushållen har fått det bättre ställt efter de senaste årens skattesänkningar och låga boräntor men än så länge är det oklart hur hushållens ekonomi kommer att se ut nästa år eftersom ett nyval är utlyst till våren, läs mer här.

Men en sak som är säker, om vi ska lita till Riksbankschef Stefan Ingves, är att nollräntan kommer att bestå under en lång tid framöver, det sade han på tisdagen:

”Å ena sidan kommer konjunkturen att förstärkas de närmaste åren, men å andra sidan lever vi i en värld där inflationen är för låg och för långt ifrån målet. Därför är det lämpligt att hålla räntan på noll och behålla den på den nivån till någon gång under andra halvåret 2016.”

I en färsk undersökning av Swedbank framgår att de som tror sig få en bättre ekonomi nästa år är lika många som de som uppger att deras ekonomi blir sämre.

Förändrad inkomst är största anledningen till förbättrad ekonomi medan ny regering och ny politik är huvudorsakerna bland de som tror på sämre ekonomi.

Hur som helst så finns det en hel del du på egen hand kan göra för att förbättra din ekonomi inför nästa år.

Kvitta aktievinst mot aktieförlust

Även om vårens deklaration kan kännas långt bort just nu så är det faktiskt före årsskiftet som du kan påverka beskattningen av ditt sparande på ett aktie- och fondkonto och spara många tusenlappar. För att kunna kvitta i vårens deklaration behöver du nämligen sälja av dina värdepapper innan årets slut. Du kan inte spara förlusterna till ett annat år.

I första hand kvittar du aktieförlust mot en aktievinst, men du kan också kvitta en aktieförlust mot fondvinst eller en fondförlust mot en aktievinst. Det betyder att om du gjort en förlust på 40 000 kronor så kan du kvitta den mot en vinst på 40 000 kronor och undviker då att betala reavinstskatt helt.

Du behöver inte själv göra själva kvittningen det sköter Skatteverket åt dig.

Tänk på att om du sparar i ett schablonbeskattat sparande som kapitalförsäkring (KF) eller investeringssparkonto (ISK) kan du inte kvitta vinster mot förluster.

Kvitta aktieförluster mot andra vinster

Om du inte har någon vinst att kvitta din förlust mot, eller om det efter kvittning återstår en kapitalförlust finns det andra möjligheter. Du kan exempelvis kvitta mot vinst från en bostadsförsäljning, ränteinkomster och utdelningar. Men endast 70 procent av förlusten är då avdragsgill.

Du kan också använda dig av uppskovsbelopp från tidigare försäljning av privat bostad för att kvitta mot förluster, uppskovsbeloppet måste då vara på minst 20 000 kronor. Endast 70 procent av kapitalförlusten på aktier är avdragsgill mot bostadsuppskov.

Rut och Rot

Både rut- och rotavdraget ligger än så länge på maximalt 50 000 kronor per person och år, vilket du får om du anlitat någon för husarbete värt 100 000 kronor.

Tänk på att arbetet och betalningen ska ha skett före nyår för att du ska få tillgodoräkna dig avdraget för inkomståret 2014. Viktigt att tänka på är också att betala fakturan före 31 december i år

Om du har utnyttjat Rot- och Rutavdrag under året är det bra att tänka på att du måste ha skatt för att kvitta emot.

Om du vet att du haft låga inkomster under året är det därför inte självklart att du ska kvitta bort eventuella kapitalvinster. Har du möjlighet kan du vänta med att betala in fakturan till 2015 och på så sätt få skattereduktion först i deklarationen 2016 istället.

Se över dina PPM-fonder

I dagarna har det trillat in totalt 25 miljarder, i snitt 6 255 kronor, på PPM-spararnas konton, läs mer här. Pengarna fördelas enligt din tidigare valda fördelning. Runt årsskiftet är ett ypperligt tillfälle att se över fonderna, hur har de gått under året och hur tror du att de kommer att gå nästa år?  

Sparkonto

Alla storbanker erbjuder idag 0 procent i ränta på sina sparkonton med rörlig ränta, hos nischbankerna går det att få omkring 1,75 procent med insättningsgaranti. Se till att du inte sitter med ett sparkonto med nollränta.

Privat pensionssparande

I år är det sista gången du kan spara 12 000 kronor per år avdragsgillt till din pension, sedan är det dags att avsluta ditt pensionssparande och öppna ett alternativt konto, exempelvis ISK (investeringssparkonto) eller kapitalförsäkring, eftersom avdragsrätten försvinner, läs mer här

Pengarna måste vara insatta och registrerade på pensionskontot senast den 31 december för att vara avdragsgilla 2014.

Viktiga undantag är de som är egenföretagare och de som inte har tjänstepension via sin arbetsgivare. De får även fortsättningsvis spara avdragsgillt upp till 12 000 kronor plus ett tillägg på 35 procent, högst 10 prisbasbelopp.

Löneväxla

Löneväxling är ett bra alternativ för att pensionsspara om du är höginkomsttagare, och väl värt att fundera över nu när avdragsrätten för privat pensionssparande avvecklas.

Tre fördelar är: högre pension, chans till minskad marginalskatt och chans till högre pensionsavsättning än vad du hade fått i lön på grund av skillnaden mellan särskild löneskatt och vanliga arbetsgivaravgifter.

För den som har mindre än omkring 40 000 kronor i månadslön är det oftast bättre att avstå löneväxling eftersom den då negativt påverkar allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och så vidare. Läs mer om löneväxling här.

Schablonskatt

Schablonkatten du betalar baseras på det totala värdet på din kapitalförsäkring (KF) över årsskiftet och i början av varje kvartal på investeringssparkonto (ISK). I år sattes statslåneräntan, den ränta som ligger till grund för skatten på ISK och KF nästa år, till rekordlåga 0,90 procent. Det betyder att skatten på ISK och KFför 2015 blir 0,27 procent.

Du som har belåning på din KF måste tänka på att utnyttjad kredit över årsskiftet också ligger till grund för skatten.

Gåvor

Du kan ge bort gåvor till ideella verksamheter och få sänkt skatt. Hos Skatteverket finns en lista på godkända gåvomottagare. Gåvan måste vara på minst 2 000 kronor under året och minst 200 kronor per gåvotillfälle för att du ska ha rätt till skattereduktion.

Reduktionen är 25 procent av gåvan upp till högst 6 000 kronor, max 1 500 kronor. Skattereduktionen kan komma att slopas från och med 1 januari 2016.

Förändringar 2015

Den kommunala fastighetsavgiften förändras i takt med att inkomstbasbeloppet och taket höjs från 7 112 kronor i år till 7 262 kronor för 2015.

Höjning av basbeloppen för 2015 (de olika basbeloppen används inom pensions-, skatte- och socialförsäkringssystemen):

Prisbasbelopp 44 500 kronor

Förhöjt prisbasbelopp 45 400 kronor

Inkomstbasbelopp 58 100 kronor

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -