Godisregnet dröjer i Cloetta

Aktieanalys Cloetta värderas lågt jämfört med andra bolag inom dagligvaruhandeln. Den höga skuldsättningen gör dock att direktavkastningen väntas bli låg de närmaste åren.

Godis hör julen till och julhelgen gör det fjärde kvartalet till godistillverkaren Cloettas normalt sett starkaste period på året.

Genomförda förvärv och en stark medvind från valutaeffekter har lyft intäkterna kraftigt för bolaget under de tre första kvartalen. Organiskt har dock tillväxten varit mer beskedliga -0,6 procent. Det faktum att bolaget inte längre tyngs på samma sätt som tidigare av omstruktureringskostnader har också haft en positiv effekt på rörelseresultatet som lyfte hela 36 procent i kvartalet.

Arbetet med att få till en effektiv struktur på Cloettas tillverkningsenheter runt om i Europa har pågått i drygt två år, ända sedan Cloetta och holländska Leaf gick samman 2012. Det har varit ett mycket omfattande arbete som vid ett eller annat tillfälle påverkat 40 procent av koncernens alla produkter.

Vid samgåendet mellan Cloetta och Leaf sattes också målet upp om att nå en underliggande rörelsemarginal på 14 procent. Vid det tillfället låg pro forma-marginalen under 9 procent. Facit för de senaste tolv månaderna är 12 procent så bolaget har kommit en bit på väg mot målet. 12 procent var dock även vad Cloetta nådde för 2013 så för tillfället har takten i lönsamhetsförbättringarna stannat av.

Cloetta var efternamnet på de tre schweiziska bröder som 1862 startade tillverkning av konfektyr i Köpenhamn. Mycket har hänt sedan dess och idag är Cloetta ett bolag med tillverkning vid 11 fabriker i sex länder. Huvudmarknaderna är också sex till antalet men bolaget exporterar sina produkter till mer än 50 länder runt om i världen.

Sverige svarar för en tredjedel av omsättningen i Cloetta där Finland är näst största marknad på 18 procent. Italien står för 15 procent och Holland 13 procent. Danmark och Norge är mindre marknader med cirka 5 procent vardera av omsättningen. Resten av världen står för 12 procent.

Godis är en på alla sätt mogen produkt och tillväxten i branschen drivs nästan uteslutande av befolkningstillväxt och prisinflation. Kunderna är ofta mycket varumärkestrogna och smakerna skiljer sig även en del åt mellan marknaderna vilket inte gör det självklart att Cloetta kan sprida framgångsrika produkter från en marknad till en annan.

Det finns dock trender även på godismarknaden och hälsa är en av dem. Mindre tillsatser och mer naturligt innehåll eftersöks av konsumenterna. De positiva hälsoaspekterna av nötter har också belysts allt mer de senaste åren. Det var en bidragande orsak till att Cloetta tidigare i år köpte upp bolaget Nutisal som är en svensk tillverkaren av torrostade nötter.

Om nedsidan med godis är att det är en bransch med svag tillväxt så är uppsidan att det är en produkt som säljer nästan oavsett konjunktur. I sämre konjunktur uppstår dock viss prispress från handeln som bland annat gör det svårare att kompensera för eventuellt stigande råvarukostnader.

Råvaruinköp utgör runt 60 procent av tillverkningskostnaden och råvarupriserna har de senaste åren legat på historiskt sett höga nivåer. Bolaget har som policy att föra ökade kostnader vidare till konsument men i en lite trögare marknad blir det svårt att genomföra fullt ut.

De analytiker som bevakar Cloetta räknar i snitt med att bolaget för helåret 2014 noterar en omsättning på 5,3 miljarder kronor, 8,5 procent mer än i fjol. Det rapporterade rörelseresultatet spås öka 40 procent och marginalen förbättras till 11,1 procent från 8,5 procent i fjol. Vinsten per aktie väntas dock bli oförändrad på 0,92 öre då fjolåret gynnades av skatteintäkter.

Nästa år väntas Cloetta öka omsättningen med ytterligare 7,1 procent, stärka rörelsemarginalen till 12,7 procent och rapportera en vinst per aktie på 1,58 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 24,0 respektive 14,0.

Cloetta har efter de senaste förvärven en hög skuldsättning och nettoskulden på knappt 3,5 miljarder kronor motsvarar 4,5 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda, för de senaste tolv månaderna. Målet är att ligga under 2,5 gånger. Justerar vi för skuldsättningen värderas Cloetta till 13,6 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

På sikt har Cloetta målsättningen att dela ut 40-60 procent av nettoresultatet. Den höga skuldsättningen gör dock att utdelningsnivåerna de närmaste åren inte riktigt väntas ligga så högt. Direktavkastningen i aktien spås på innevarande och nästkommande års utdelningar ligga på rätt beskedliga 1,2 respektive 2,1 procent enligt SME Direkt.

Godisbranschen är mogen, stabil och håller låg tillväxt vilket sätter Cloetta i samma sällskap som exempelvis Axfood och Ica Gruppen. Det är en trygg hamn vars vinster växer åtminstone i takt med inflationen och där starka kassaflöden och relativt låga investeringsbehov tillåter generösa utdelningar.

Skuldjusterat värderas Cloetta enligt databasen Factset klart lägre än dessa båda aktier på nästa års prognoser men de väntas å andra sidan ge direktavkastningar på 3,5-4,0 procent om året de närmaste åren. Samma sak gäller för godiskonkurrenterna ute i Europa.

Den låga väntade direktavkastningen i Cloetta de närmaste åren förtar lite av poängen med aktien. Bristen på utdelningar har å andra sidan inte hindrat aktien från att avancera förr då bland annat lönsamhetsförbättringar agerat kursdrivare. I år har dock utvecklingen varit trög för Cloetta-aktien som rört sig sidledes större delen av året.

Man får ha en längre placeringshorisont än ett par kvartal för att hoppa på Cloetta. I det korta perspektivet har vi svårt att riktigt lockas av aktien och rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cloetta B Neutral 21,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -