På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Dags att ge upp Phone Family

Aktieanalys Kritiken mot Phone Familys försäljningsmetoder riskerar att släcka hoppet om ett lyckligt slut för bolaget nu när det står utan Tele2 och Telia som samarbetspartners. Vi håller oss undan.

Stormarna har inte lagt sig kring börsnykomlingen Phone Family och sedan vi skrev om bolaget senast har de negativa tongångarna eskalerat. Bolaget, som länge kritiserats för sin mer påstridiga försäljningstaktik, har nu närmare 200 anmälningar mot sig hos Konsumentverket och Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

Det som verkar väckt stort missnöje hos kunderna som köpt telefonabonnemang är främst att de känt sig vilseleda av otydliga prisuppgifter och missvisande gratiserbjudanden som senare visat sig kosta mycket.

Bolagets ledning säger sig se allvarligt på situationen och i ett pressmeddelande i veckan berättas att Phone Family har ett tydligt kvalitetsprogram kallat ”rent sälj”. Programmet, som ska guida säljarna att göra rätt, förbjuder också de metoder man nu kritiserats för.

Och att metoderna är förbjudna verkar Phone Family och Konsumentverkets jurist Niclas Ernebratt vara överens om.  I ett uttalande till TV4 uttrycker han sig så här: ”Det här är en svartlistad metod”, ”Det är inte lagligt att påstå att varor är gratis när det inte är det”.

Konsumentverket förbereder nu rättsliga åtgärder mot bolaget, vilket innebär att Phone Family riskerar vite om det hela inte avgörs till bolagets favör.

Sedan börsintroduktionen har Phone Family förlorat sina två viktigaste samarbetspartners Tele2 och Telia, vilket kan antas ha påverkat säljarnas möjligheter att locka nya kunder och kanske därför också påverkat deras arbetssätt negativt. 

I vår tidigare granskning av Phone Family ville vi inte helt döma ut möjligheten för bolaget att till viss del kompensera bortfallet av Tele2 och Telia med erbjudanden från andra operatörer men trots att omsättningen faktiskt ökat i tredje kvartalet, kanske främst till följd av ett ökat antal butiker, så faller provisionsintäkterna med 8 procent.

Som en följd av förlusterna av de två stora samarbetspartnerna har bolaget drabbats av manfall. Dock understiger antalet uppsägningar faktiskt antalet nyanställningar. Men för att motivera säljarna att stanna tvingades bolaget se över sitt provisionssystem, vilket i kombination med större personalstyrka inneburit att personalkostnaderna ökat radikalt. I tredje kvartalet steg kostnaderna över 50 procent till 31,2 Mkr mot tidigare 20,5 Mkr.

Oroligheterna till trots går bolaget vidare med planerna om en egen virtuell operatör och man har nu tecknat ett nätavtal med Tre Sverige. Lanseringen planeras i början på 2015 och investeringarna som behöver göras inför starten beräknas till 3-4 miljoner kronor.

Sedan den tidigare Phone Family-analysen har bolaget också tecknat ett samarbete med Alltele och Net1, men avslutat samarbetet med Com Hem.  Betydligt viktigare för bolaget är dock att det händer spännande saker på marknaden i och med att Tele2 vände upp och ned på spelplanen.

Tele2 har valt att slopa alla abonnemang utom ett, i vilket kunden själv väljer innehållet. Abonnemanget saknar också bindningstid vilket väntas öka rörligheten. Att kunden själv väljer vilka delar som ska inkluderas i abonnemangen gör prissättningen mer transparant. Efter detta lär det bli svårare att sälja färdigpaketerade abonnemang och flera aktörer har följt Tele2s initiativ.

När abonnemangen komponeras på egenhand av användaren marginaliseras försäljarens roll som främst får agera ordermottagare och det bör drabba oberoende återförsäljare negativt.

Phone Family har smutsat ner sitt varumärke ganska ordentligt och frågan hur lång tid det tar att få det rent. Framtiden kan bli tuff och med ett skamfilat ryckte lär kundernas skepsis vara stor till att teckna ett Phone Family-abonnemang.

De må hända att erbjudandena från bolagets samarbetspartner lockar men misstron bland gemene man mot företagets försäljare och försäljningsmetoder har nog aldrig varit större.

Än så länge har förlusterna varit begränsade, på nio månader i år summerar underskottet till 10 öre per aktie men 2015 riskerar det bli betydligt värre. Inte minst med tanke på de miljonsatsningar man kommer att behöva göra på den virtuella operatörssatsningen. 

Riskerna har vuxit sig allt för stora vilket gör att det bara återstår att sätta en säljrekommendation på aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sälj 2,65 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -