På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Miljardregn över pensionsspararna

Pension Snart trillar årets pensionspengar in på svenskarnas konton. Se till att vara förberedd för att få ut det mesta av pengarna.

I december varje år sker insättningen av inkomstpension, premiepension och tjänstepension. I år handlar det om sammanlagt 362 miljarder enligt Pensionsmyndigheten.

2,5 procent av din årliga inkomst går till din premiepension, den del du kan förvalta själv, och 16 procent av din årliga inkomst går till inkomstpensionen, den del du inte kan förvalta själv.

I år bokförs i snitt 40 871 kronor i inkomstpension på 5,5 miljoner pensionssparares konton, totalt cirka 227 miljarder. Det är pensionsrätter, framtida pension, som inte avsätts till dig personligen utan används för att betala pensionen åt dagens pensionärer.

Vidare fylls spararnas premiepensionskonton på med drygt 35 miljarder, i snitt 6 255 kronor. De nya pengarna fördelas enligt ditt senaste fondval så vill du ha en annan fördelning måste du lägga ett fondbyte före torsdagen den 11 december. Läs mer här.

Fondbyte eller ändrad fördelning som begärs från den 12 december läggs på kö och genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, tidigast den 16 december.  

Har du aldrig gjort ett val har du dina pengar placerade i AP7 Såfa, det statliga förvalet, vilket är ett bra val enligt Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

”AP7 Såfa har så kallade derivat (hävstång) vilket betyder att fonden går upp mer när börsen går upp (än andra fonder) och ner mer när börsen går ner. Eftersom vi kan anta att börsen alltid kommer att gå upp över tid, historiskt har den alltid gjort det, så kommer AP7 Såfa att avkasta bra över en längre tid”, säger hon och fortsätter:

”Dessutom är fonden anpassad efter din ålder vilket betyder att när du är 56 år så byts aktiefonden succesivt ut mot räntefonder. Fonden har också en låg avgift vilket är positivt”.

Utöver den allmänna pensionen får de flesta som arbetar också tjänstepension från sin arbetsgivare. Ungefär 4,5 procent av den anställdes lön sätts av till tjänstepension. Det finns många olika tjänstepensionsavtal men de flesta tillhör något av de fyra stora avtalsområdena som är kollektivavtalade.

”Enligt vår uppskattning sätter arbetsgivarna i år in 100 miljarder till 3,7 miljoner anställda, i snitt 27 000 kronor per person”, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Men 10 procent saknar tjänstepension vilket leda till lägre pension i framtiden.

”Tjänstepensionen är en stor del av din framtida pension och många tror att den är obligatorisk, vilket den inte är. Visst har nio av tio anställda tjänstepension idag, men fler och fler, framför allt unga, får jobb som inte har någon form av tjänstepension. Det kommer göra att de får en lägre total pension i framtiden. Även företagare med enskild firma eller aktiebolag saknar tjänstepension och måste själva kompensera för den.”

För att kompensera för tjänstepensionen behöver man spara ungefär 4,5 procent av sin lön. Om man har en hög lön, över cirka 36 000 per månad, behöver man spara mer, cirka 30 procent på det man tjänar över 36 000 kronor.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -