Aktiva pensionärer blir rikare

Pension Snart kan de pensionärer som låter Pensionsmyndigheten förvalta premiepensionen se fram emot högre pension. Men bäst går det för de som placerar själva.

Från och med den 1 december kan många pensionärer se fram emot extra klirr i kassan. Då höjs nämligen återbäringsräntan till 12 procent för pensionärer med premiepension i traditionell försäkring.

”Vi kan göra den här kraftiga höjningen tack vare mycket bra avkastning från både aktie- och ränteportföljen under året. Vi delar successivt ut de överskott som uppstår och gör en översyn av återbäringsräntan månadsvis”, säger Charlotta Brisell, finansanalytiker på Pensionsmyndigheten.

I reda pengar betyder den "kraftiga höjningen" en total höjning på i snitt 33 kronor i månaden för en snittutbetalning på cirka 300 kronor.

När du går i pension kan du välja att antingen ha kvar din premiepension i en fondförsäkring och då fortsätta att förvalta din premiepension på egen hand, eller byta till en traditionell försäkring med ett garanterat månadsbelopp i månaden och med ett tilläggsbelopp baserat på återbäringsräntan. Återbäringsräntan varierar beroende på hur förvaltningen av kapitalet går.

Ungefär var femte pensionär med premiepension har valt traditionell försäkring och får i snitt ut 315 kronor i månaden, jämfört med en fondförsäkring på 333 kronor. Den som förvaltar sitt kapital på egen hand får alltså i snitt ut mer pengar varje månad.

Om du väljer fondförsäkring när du går i pension kan du senare byta till traditionell försäkring. Men du kan inte byta tillbaka till fondförsäkring när du en gång valt traditionell försäkring.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -