"Jag tror stenhårt på bolaget"

Börs Nyligen noterade Inwido har inte fått någon flygande start på sin börsresa. Men vd Håkan Jeppsson manar till tålamod och menar att aktien har en relativt låg värdering i dagsläget.

Håkan Jeppsson

Fönstertillverkaren Inwido sattes på börsen av Ratos den 26 september till priset 68 kronor per aktie. Aktien tappade mark redan första dagen och handlas nu kring 64 kronor efter att ha varit nere och vänt på drygt 56 kronor under oktobers börsturbulens. 

”Vi kom lite fel på det. Precis när vi gjorde vår IPO så skakade det till rejält. De första veckorna var allt ner och sen fastnade vi lite i det träsket”, säger Håkan Jeppsson till Placera i samband med analyssajten N360s seminarium Framtidens stad i Malmö på onsdagen. 

”Sedan dess har vi kommit med en rapport som var strålande så jag tror att det bara är mer tid som behövs. Det är svårt att säga om värderingen är rätt, som vd ska man vara försiktig med det. Men vi har en relativt låg multipel jämfört med många andra bolag”, fortsätter han.

Varför ska man investera i Inwido?

”Man får ett väldigt stabilt bolag med en otroligt stark plattform och stark hemmamarknad i Norden. Vi har visat under lång tid att vi är duktiga att driva den här typen av verksamhet och det kommer vi kunna göra ute i Europa också.”

”Jag är själv en stor aktieägare, jag äger knappt en procent i bolaget, och har köpt både före och i samband med noteringen. Jag tror stenhårt på det här och tycker det finns enormt stor potential. ”

I det tredje kvartalet steg Inwidos omsättning från 1109 till 1 287 Mkr och EBITA-marginalen landade på 11,6 procent. Runt 90 procent av intäkterna kommer från Norden.

Hur ser du på den nordiska bostadsmarknaden?

”Det är en blandad bild. Det har varit en vändning i början av året och Sverige har gått starkt från väldigt låga nivåer. Danmark är lite bättre än tidigare, där är det framförallt konsumentmarknaden som varit starkt. Norge är också svagt positivt medan Finland har en del bekymmer på grund av sin ekonomiska situation. Sammantaget ser vi en viss tillväxt under året men lite mer tveksamhet efter sommaren”, säger Håkan Jeppsson.

Lejonparten av Inwidos försäljning sker till konsumentmarknaden men i Sverige finns också de stora byggbolagen bland kunderna. 

Vad säger byggbolagen om marknaden?

”De är ganska optimistiska när det gäller Sverige. Man hoppas att Finland ska komma tillbaka nästa år och Norge ser också lite positivare ut. När det gäller Danmark finns det mycket osäkerhet.” 

Hur kommer de nya amorteringskraven påverka er?

”Jag tror att det kan påverka lite på marginalen, men det är svårt att sia om. För en och annan konsument borde det rimligen påverka, men vi behöver ju fler bostäder.”

Inwido är den största fönstertillverkaren i Europa, men marknaden är mycket fragmenterad med ett stort antal lokala tillverkare. Så någon kommande konsolidering är inte att räkna med framöver, enligt Håkan Jeppsson.

”Vi vill växa och köpa företag i Europa men man kan inte konsolidera fönsterbranschen, det är för många aktörer. Jag tror att man behöver ha lite tålamod. Att strukturera och rulla ut nya grejer i en så fragmenterad bransch tar kanske längre tid än i andra branscher.”

Utöver jobbet som vd i Inwido är Håkan Jeppsson också ordförande i Malmö FF som ikväll, onsdag, möter Juventus i Champions League. 

”Jag tror vi har en bra chans ikväll, jag tror att de kommer att underskatta oss. Det blir 2-0 till oss.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -