Rätt tänkt av Fenix

Aktiekommentar Fenix Outdoor renodlar verksamheten genom att knoppa av sin butiksverksamhet. Kvar blir varumärkesdelen där Fjällräven är den klarast lysande stjärnan. Frågan är hur det påverkar värderingen av bolaget.

Sent på tisdagen meddelade friluftsbolaget Fenix Outdoor att koncernens butikskedjor Naturkompaniet och Partioaitta går samman med tyska Globetrotter Ausrüstung, i vilket Fenix redan äger 20 procent.

Fenix skjuter till 7 miljoner euro i nytt kapital och kommer efter sammanslagningen att äga 60 procent i det nybildade bolaget Frilufts Retail Europe. Det nya friluftsbolaget kommer att ha en årsomsättning på runt 260 miljoner euro, motsvarande 2,4 miljarder kronor, vilket innebär att det blir en av de största oberoende aktörerna i Europa.

Fenix Outdoor har som ambition att ”inom en inte alltför avlägsen framtid” knoppa av sina aktier i bolaget, enligt ett pressmeddelande.

Aningen snålt med information kan tyckas. När eller var det de facto blir en notering av Frilufts Retail Europe framgår inte. Inte heller hur ägarfamiljen Nordin kommer att agera med sitt kommande direkta innehav.

Utgår man från att renodlingen blir av innebär det att Fenix kommer att behålla det största av två affärsområden, Brands, där företaget säljer produkter av varumärkena Fjällräven, Tierra, Primus, Hanwag och Brunton till återförsäljare runt om i världen.

Brands står idag för nästan 75 procent av koncernens totala omsättning och agerar även tillväxtmotor. Under årets nio första månader växte Brands med 18 procent, drivet av en fin utveckling i Asien och USA men även i Europa. Rörelsemarginalen låg på goda 28 procent.

Det kan jämföras med affärsområdet Retail, där butikskedjorna ingår, vars omsättning varit oförändrad hittills i år och som gjort en liten förlust.

Avknoppningar har under en relativt lång period varit en populär strategi bland börsbolagen för att fokusera verksamheten och därigenom skapa aktieägarvärde. Några framgångsrika exempel är Hexpol som knoppades av från Hexagon och Net Entertainment som knoppades av från Betsson. Båda aktierna har gått som tåget på börsen. Men det finns även gånger då det gått snett, till exempel då Securitas knoppade av Niscayah för att sedan försöka köpa tillbaka bolaget några år senare.  

Ett lyckat exempel från i år är den snabbväxande spelleverantören Kambi som delades ut från Unibet och som ökat kraftigt i värde på börsen sen dess.

I fallet Fenix Outdoor är dock läget snarare motsatt. Här handlar det om att knoppa av ett bolag som för närvarande inte växer och som har betydligt svagare marginaler än resten av koncernen.

Det här kommer sannolikt att öka attraktionskraften hos Fenix Outdoor som växer kraftigt under god lönsamhet. Ett sådant bolag borde allt annat lika värderas till ett högre p/e-tal på börsen samtidigt som den nya butikskoncernen kan fokusera helt på sin affär.

Men man ska komma ihåg att handeln i Fenix Outdoors aktie är relativt liten och bolaget lär fortsatt befinna sig under många investerares radar om en del av börsvärdet nu försvinner.

Bolaget är idag värt 3,3 miljarder kronor men under de två senaste månaderna har snittomsättningen legat kring skrala 2 000 aktier per dag. Värderingen av bolaget skulle sannolikt vinna på att huvudägaren familjen Nordin släppte på lite aktier för att öka likviditeten.

Spontant ser det dock ut som om fördelarna med en renodling av Fenix Outdoor överväger nackdelarna och det kan säkert ge aktien fortsatt luft under vingarna.

Efter den senaste rapporten höjde Placeras systertidning Börsveckan sin rekommendation för Fenix Outdoor från Neutral till Köp. Vi ser ingen anledning till att inte hålla med efter tisdagens besked.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -