Ukraina får rysk gas

Krisen i Ukraina Ukraina och Ryssland enades på torsdagskvällen om betalningar för leveranser av rysk naturgas under vintern.

Avtalet, som EU:s energikommissionär Günther Oettinger medlade fram, avgjorde tillfälligt Ukrainas utestående skuld för gamla leveranser och fastställde ett pris för leveranser i vinter.

"Nu finns ingen anledning för människor i Europa att frysa i vinter. Förhoppningsvis kan överenskommelsen öka förtroendet mellan Ryssland och Ukraina", sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vid en presskonferens sent på torsdagskvällen.

EU får omkring en tredjedel av sin naturgas från Ryssland. Hälften av denna går genom Ukraina.

2006 och 2009 stängde Ryssland av gasleveranserna genom Ukraina, vilket ledde till stora störningar. På grund av tvisten om priset har Ryssland sedan i maj i år stängt av gas avsedd för Ukraina, medan gas avsedd för EU-länder har passerat i de ukrainska ledningarna.

I torsdagens avtal enades parterna om att Ukraina ska betala 1,45 miljarder dollar före slutet av november och 1,65 miljarder dollar före årsskiftet. Dessa 3,1 miljarder dollar är den utestående skulden som Ukraina erkänner för leveranser ifjol och tidigare i år.

Vid presskonferensen upprepade den ryske energiministern Alexander Novak Rysslands krav på ytterligare 2,2 miljarder dollar, ett krav som Ukraina bestrider.

Både Ryssland och Ukraina har accepterat att låta tvisten avgöras i Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Men avgörandet väntas tidigast mot sommaren och fram tills dess ska denna interimslösning gälla.

Uppgörelsen ger också Ukraina rätt att köpa upp till 4 miljoner kubikmeter naturgas från Ryssland fram till i mars mot förskottsbetalning.

Priset sätts till 385 dollar per 1.000 kubikmeter fram till årsskiftet och sedan 365 dollar per 1.000 kubikmeter från januari till mars.

Ukrainas energiminister Jurij Prodan sade att priset ligger nära marknadspriset, medan hans ryska motsvarighet, Alexander Novak, sade att priset var rabatterat med 100 dollar.

"Ryssland erbjuder ett sänkt pris mellan november och march. Ryssland kompromissade när det gäller priset och omstruktureringen av Ukrainas skuld. Det är vårt bidrag till en lösning", sade Alexander Novak.

Han underströk att inget har sagts om priset från april och framåt.

Ryssland hade krävt att EU gick in som garant för att Ukraina ska kunna betala för gasen. Günther Oettinger sade att inga sådana garantier fanns i överenskommelsen.

Men Ukraina bör ha tillräcklig finansiering tack vare befintliga och planerade ekonomiska stödprogram från EU och IMF. Dessutom har det ukrainska gasbolaget Naftogaz egna penningflöden, sade Günther Oettinger.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -