På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så växlar du upp pensionen

Pension När avdraget för privat pensionssparande går i graven gäller det att hitta alternativ till pensionssparande och det finns attraktiva sätt att kringgå försämringen.

När regeringen nästa år sänker möjligheten till skatteavdrag för pensionssparande från 12 000 kronor per år till ynka 1 800 kronor per år kan det leda till en boom för löneväxling.

Löneväxling innebär att arbetsgivaren och den anställde kommer överens om att den anställde avstår en del av sin lön för en extra pensionsförmån. Arbetsgivaren betalar då in det avtalet pensionsbeloppet till en tjänstepensionsförsäkring.

En förutsättning är dock att arbetsgivaren har rätt till avdrag, och tänk på att löneväxling bara är fördelaktigt om du tjänar över 38 000 kronor per månad. Läs här hur du kan pensionsspara om du tjänar under det beloppet.

Ersättningar från det allmänna systemet pensions- och penninggrundande inkomsten blir nämligen lägre om man tjänar mindre än 38 000 kronor, vilket i sin tur gör att avsättningen till den allmänna pensionen eller ersättningen vid exempelvis sjukdom eller föräldraledighet blir lägre.

”Anledningen till att ersättningen inte påverkas om man tjänar över 38 000 kronor per månad är att man då har nått inkomsttaket i de olika ersättningssystemen”, förklarar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Det finns flera fördelar med löneväxling enligt Arturo Arques.

”Löneväxling är attraktivt både för arbetstagare och för arbetsgivare. Arbetstagaren får obeskattade pengar avsatta, de beskattas sedan vid uttag som är när man gått i pension och då ofta till lägre skattesats än när man arbetar”, säger han och fortsätter:

”Arbetsgivaren kan erbjuda sina anställda en värdefull förmån och på så sätt uppfattas som en mer attraktiv arbetsgivare. Dessutom kan den anställde ofta välja fritt vilket belopp man vill avsätta, samt att arbetstagaren får ett extra tillskott på just nu närmare 6 procent.”

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -