Köpvärda aktier i november

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en okej återhämtning under oktober månad i linje med övriga marknaden.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, läs här, saknas inte hot mot börsutvecklingen till följd av det osäkra makroekonomiska läget i Europa. Samtidigt har kvartalsrapporterna överlag överraskat positivt.

Som en defensiv strategi vill vi ha många aktier med hög direktavkastning och försöka på marginalen krydda med enskilda bolag som sticker ut positivt men där risken är lite högre.

Inför november väljer vi att ta ut en aktie som inte levererade enligt våra förväntningar och ersätta den med en aktie som verkligen överraskade positivt. Det handlar om att Axis får lämna listan efter att omsättningsökningen blev lite av en besvikelse i den senaste rapporten.

Istället väljer vi att ta in Trelleborg, vilket är ett något riskfyllt alternativ givet de svaga konjunkturutsikterna. Men bolagets senaste rapport visade med eftertryck att ledningen har gjort mycket rätt. Bytet innebär dessutom att en aktie med låg direktavkastning ersätts med en aktie med "normal" direktavkastning.

I snitt har de tio aktierna backat 2,9 procent sedan den presenterades, vilket är 1 procentenhet sämre än börsen i övrigt. En del av förklaringen ligger i det medvetna risktagandet i läkemedelsbolaget Orexo samt att byggföretaget NCC utvecklats svagt under månaden.

Sedan NCC kom in på listan har aktien utvecklats något bättre än index medan Orexo gått cirka 11 procentenheter bättre än index.

Enskilt bästa aktie under månaden var Swedbank som steg nära 5 procent och därmed utvecklades drygt 6 procentenheter bättre än index. Swedbank togs in på listan i maj 2013 och har sedan dess utvecklats klart bättre än börsens totalindex.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i november:

Trelleborg: Lönsamheten förbättras inom samtliga av Trelleborgs affärsområden och en fortsatt vinstökning väntas. Stärks Europakonjunkturen på sikt lär det ge en bra hävstång i resultaten.

Bilia: Bolaget har en stark hemmamarknadsposition som gynnas av hushållens  goda disponibla inkomster. En generös utdelningskupong är dessutom säsongsmässigt intressant.

NCC: Vi väljer att åter ta in NCC på basis av en generös utdelningspolitik och ljusa utsikter för byggbranschen generellt. Här är den senaste analysen av företaget.

ABB: Jämfört med de andra stora verkstadsbolagen har värderingen av ABB kommit ned till attraktiva nivåer samtidigt som utsikterna för stigande lönsamhet har förbättrats. En stark orderingång i den senaste rapporten stärker synen på aktien.

Orexo: Drug delivery-specialisten Orexos nya läkemedel mot opiodberoende har efter en trög start tagit fart. Risken i aktien är relativt hög men motiveras av den möjliga avkastningen om försäljningen fortsätter att utvecklas som vi förväntar oss.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant.

SEB: Bankens bokslut var stark och kvartalsrapporterna därefter bekräftar utvecklingen. SEB är den bank som kanske mest gynnas av fortsatt konjunkturförbättring.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien.Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den låga räntan och starkare konsumtionskulturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Våra tips tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar. Läs här hur det gick för aktierna på majlistan.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i september. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Trelleborg B Köp 122,20 -
Bilia A Köp 191,00 -
NCC B Köp 211,60 -
ABB Ltd Köp 155,50 -
Orexo Köp 126,00 -
Peab B Köp 49,03 -
Betsson B Köp 256,50 -
SEB A Köp 90,65 -
Swedbank A Köp 189,80 -
Hennes & Mauritz B Köp 282,00 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -