Blåst på pension - så påverkar skilsmässan

Pension Skilsmässorna i Sverige ökar stadigt varje år, men en färsk undersökning visar att få vet hur pensionen påverkas vid ett uppbrott.

Under 2013 slutade 25 100 äktenskap med skilsmässa, den högsta noteringen sedan 1975, men få svenskar vet vad som händer med pensionen vid en skilsmässa. Det framgår av en färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av AMF.

När ett par skiljer sig är det bara det privata pensionssparandet som delas. Den allmänna pensionen är däremot personlig och delas inte, inte heller tjänstepensionen.

”Tjänstepensionen betraktas som enskild egendom och ingår därför inte i en bodelning, trots att den kan vara en stor tillgång”, säger Carina Blomberg.

Eftersom deltidsarbete är vanligare bland kvinnor, och kvinnor generellt har lägre lön än män påverkas ofta deras tjänstepension negativt. Därför har bland andra Folkpartiet föreslagit att just tjänstepensionen ska delas vid skilsmässa. Det är ett förslag som 60 procent av svenskarna stöder.

”Den som bildar familj bör tänka på att tidigt diskutera fördelning av föräldraledighet, vård av barn och eventuellt deltidsarbete eftersom dessa beslut påverkar pensionen”, uppmanar Carina Blomberg.

Men faktum är att ungefär en tredjedel av svenskarna inte känner till vad som händer med pensionssparandet vid en skilsmässa, någonting som Carina Blomberg tycker är bekymrande.

”Vid en skilsmässa kan detta komma som en obehaglig överraskning för många”, säger hon.

Anledningen till att så få känner till vad som händer med pensionen vid en skilsmässa beror enligt Carina Blomberg på att pensionsfrågor upplevs som komplicerade, och att man inte pratar igenom de viktiga frågorna.

”Livet rullar på och effekten av de livsval man gjort visar sig för sent”, avslutar hon.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -