Sverige stäms för spellagarna

Spel Regeringen har för avsikt att påskynda arbetet med att införa ett lincenssystem efter EU-kommisionens beslut att stämma Sverige angående regleringen av spelmarknaden.

Regeringen noterar att EU-kommissionen tagit beslutet att stämma Sverige inför EU-domstolen angående regleringen av spelmarknaden och har för avsikt att påskynda arbetet med att införa ett licenssystem.

Det säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande från finansdepartementet.

"Regeringens avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige. Med ett nytt system ska spel bedrivas sunt och säkert. Då kommer också tillsyns- och tillståndsmyndigheten Lotteriinspektionens roll att förstärkas", säger Ardalan Shekarabi.

Regeringen avser enligt honom att återkomma i ärendet efter att ha tagit del av kommissionens stämningsansökan.

EU-kommissionen beslutade på torsdagen att dra Sverige inför EU-domstolen för att svensk spellagstiftning inte efterlever EU:s lagstiftning.

Det gäller dels lagstiftning om vadhållningstjänster på internet och dels att Sverige inte kontrollerar innehavaren av ensamrätt för nätpoker tillräckligt.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

Kommissionen uppmanade Sverige i november 2013 att se till att svensk lagstiftning om vadhållningstjänster på nätet och nätpoker överensstämmer med EU:s.

"Kommissionen anser inte att de svenska reaktionerna på denna uppmaning är tillfredsställande", skrev kommissionen.

"Kommissionen anser att organisationen av det svenska systemet med ensamrätt för sportvadhållning är oförenligt med syftet att i allmänhetens intresse förebygga spelberoende och kriminell verksamhet och att systemet saknar nödvändig statlig kontroll", fortsatte kommissionen.

Sverige har planerat ändringar i spellagstiftningen under lång tid, men inte genomfört några, noterade kommissionen.

I det andra fallet anser kommissionen att innehavaren av ensamrätten för nätpoker inte kontrolleras tillräckligt av svenska myndigheter. Den restriktiva politiken för pokerspel är inte konsekvent eftersom myndigheterna godtar ett otillåtet utbud och främjar pokerspel.

EU-länder har rätt att begränsa tillhandahållandet av speltjänster från ett EU-land till ett annat för allmänintressets skull, som för konsumentskydd eller för att förebygga kriminell verksamhet.

Men åtgärderna måste vara "lämpliga, nödvändiga och proportionella". Och EU-länderna måste bevisa att ett verkligt problem finns som ska åtgärdas.

Skyddet av allmänintresset måste också ske på ett konsekvent och systematiskt sätt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -