Greklandsoro sänker börserna

Börs Oron kring Grekland ökar igen vilket får räntorna att rusa och börserna att falla.

Oron kring Grekland har återigen stegrats på senare tid, med kraftigt stigande statsobligationsräntor och börsfall. Denna gång på spekulationer om att Grekland kan komma att försöka lämna EU:s stödprogram, vilket skulle öppna för att Grekland slopar reformagendan och får svårt med finansieringen som då måste klaras av på egen hand.

"Grekiska statsobligationer och aktier har tagit stryk på senare tid på oro för att Grekland kommer att försöka lämna sitt stödprogram i förtid, överge ytterligare reformer och budgetregler och i större utsträckning måste låna på marknaden", skriver Jan von Gerich, chefstrateg vid Nordea i Helsingfors, i ett marknadsbrev.

Grekiska statsobligationsräntor har stigit kraftigt på senare tid, med utökade uppgångar de senaste dagarna. Från nivåer runt 6,50 procent i fredags har den tioåriga statsobligationsräntan rusat till närmare 9 procent vid lunchtid på torsdagen och är därmed tillbaka på nivåerna från i vintras. Dagsrörelserna är de största sedan eurokrisen sommaren 2012. Bara på torsdagen har tioårsräntan rusat 113 punkter.

Den grekiska börsen har samtidigt fallit tungt, närmare 35 procent från toppen i somras med en även här accelererad nedgång de senaste dagarna.

Oron kring Grekland spiller också över på övriga länder i Europas periferi. Spanska och italienska statsobligationsräntor har också stigit rejält de senaste dagarna, med störst rörelser nu på torsdagen. Den italienska tioåriga statsobligationsräntan är på torsdagen upp 31 punkter till 2,73 procent och den spanska stiger 29 punkter till 2,41 procent.

"Återigen (och inte för sista gången) har oron för Grekland kommit tillbaka, vilket också skapat spridningseffekter på euroområdets statsobligationsmarknader överlag. Eftersom Greklands utmaningar fortsätter att torna upp sig och inhemsk politik återigen verkar spela en större roll finns det ingen snabbt slut i sikte på oron kring Grekland", skriver Jan von Gerich vid Nordea.

Den senaste oron kring Grekland har alltså blossat upp efter att landet gjort klart att de kan lämna sitt stödprogram, som löper ut vid årsskiftet.

Investerare oroas av att Grekland i så fall inte skulle klara av att finansiera sig på egen hand, vilket syns med all önskvärd tydlighet i de stigande räntorna.

"Investerare oroas över om Grekland kan täcka sitt finansieringsbehov från marknaderna om de lyckas lämna stödprogrammet", sade Vangelis Karanikas, analyschef vid Euroxx Securities i Aten, till Bloomberg News.

Till detta kommer politiska risker, med bland annat ett möjligt nyval i mars i samband med att en ny president ska utses. Oppositionspartiet Syriza, som motsäger sig stödprogrammet och vill göra en kraftig nedskrivning av den grekiska statsskulden, har gått framåt kraftigt i opinionsmätningarna och skulle vid ett val bli största parti och eventuellt då också kunna bilda regering.

"Den politiska risken ser därmed inte ut att försvinna i närtid", skriver Jan von Gerich vid Nordea.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -