Dansk pension bäst i världen

Pension Danmark har världens bästa pensionssystem enligt ett färskt index. Sverige får nöja sig med en sjätte plats, nyligen omsprungen av Finland.

Danmark har för tredje året i rad bevisat att landet har världens bästa pensionssystem. Det framgår i Melbourne Global Pensions index som betygsätter pensionssystem i 25 länder.

Många länder kämpar med en åldrande befolkning, vilket innebär att pensionssystemen spelar en allt viktigare roll. MMGPI:s genomgång tar bland annat hänsyn till systemens uthållighet, pensioner i relation till inkomster, andelen av befolkningen som får pension och placeringstillgångarnas sammansättning.

Danmark var den enda nationen som fick betyget ”A” som står för ett förstaklassig och robust pensionssystem med bra förmåner.

"Danmarks pensionssystem omfattar ett offentligt grundläggande pensionssystem, en behovsprövad tilläggspension, ett fullt finansierat bidragssystem och ett obligatoriskt tjänstepensionssystem", står i rapporten.

Trots Danmarks topplacering på listan anser MMGPI att landets pensionssystem skulle kunna förbättras ytterligare genom att bland annat höja nivån på hushållens sparande, öka arbetskraftsdeltagandet i högre åldrar och införa skydd för båda parter i en skilsmässa.

Och faktum är att Danmark, till följd av att danskarnas livslängd förväntas stiga, kommer att agera, bland annat genom att höja pensionsåldern i flera steg.

Medan vissa danskar än så länge kan gå i pension vid 65 års ålder, ska pensionsåldern nu höjas till 67 år för de som är födda 1955 och senare.

För danskar som är födda efter den 31 december 1962 höjs pensionsåldern till 68 år 2030 och 69 år 2035.

För första gången fick Finland vara med i jämförelsen och kan stoltsera med en fjärdeplats. Vårt grannland får beröm för transparens, vilket betyder att det finns tydliga regler och att styrningssystemet är bra.

Kina, Japan, Sydkorea och Indien hör till de länder som klarade sig sämst i undersökningen.

Pensionslistan
Danmark
Australien
Nederländerna
Finland
Schweiz

Sverige
Kanada
Chile
Storbritannien
Singapore
Tyskland
Irland
USA
Frankrike
Polen
Sydafrika
Österrike
Brasilien
Italien
Mexico
Kina
Indonesien
Japan
Sydkorea
Indien

Källa: Melbourne Global Pensions index

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -