Regeringens budget: Så påverkar den dig

Mer i plånboken Tidigare i veckan serverade regeringen flera nya skatteförslag som ska ingå i höstbudgeten. Några förslag kom som en överraskning och många pensionssparare fick ett bryskt uppvaknande.

I måndags presenterade den rödgröna regeringen nya skatteförslag som sedan skickades vidare på remiss. Idag, torsdag kom beskedet att Vänsterpartiet ställer sig bakom förslagen och därmed ökar chanserna för att de kommer att gå igenom.

Regeringen vill bland annat sänka avdragsrätten för privat pensionssparande från tidigare 12 000 kronor till 1 800 kronor per år nästa år.

Att den nya regeringen vill minska avdragsrätten för pensionssparande är kanske i sig ingen större överraskning.

I en undersökning av jämförelsesajten Compricer, som gjordes före valet, svarade nämligen alla partier att de ville ta bort avdragsrätten på 12 000 kronor för privat pensionssparande. Men förslaget innebär en snabbare sänkning än vad som sades då.

”Anledningen är att man helt enkelt anser att sparformen är dålig för 85 procent av alla löntagare”, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, och tillägger:

”De enda som tjänar på det är de som nu betalar statlig skatt och som efter pensionen troligen bara kommer att betala kommunalskatt. För de andra är det en direkt förlustaffär.”

En positiv effekt är att många pensionssparare som sitter med dyra pensionsförsäkringar inser att det inte längre finns några incitament att spara i en IPS eller pensionsförsäkring.

”Att fortsätta att pensionsspara i ett traditionellt pensionskonto blir nu riktigt dåligt eftersom man då sparar skattade pengar och sen får skatta för pengarna igen när de tas ut”, säger Christina Söderberg.

Hon får medhåll av Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, men som samtidigt ser vissa risker i det snabba beslutet.

”Det går för fort. Folk är inte beredda och riskerar att hamna i klorna på giriga bankrådgivare,” sade han i en kommentar till Placera tidigare i veckan.

Att Investeringssparkontot, ISK, blir det självklara valet för pensionssparande framöver är de flesta sparexperterna överens om. Kontot är gratis, ger låg skatt, är olåst och möjliggör lågprisfonder.

Placera har fått frågor från oroliga egenföretagare som sparar i en IPS eller pensionsförsäkring, och som undrar hur det kommer att bli för dem framöver. Svaret är att de än så länge kan pusta ut.

”Egenföretagare och de som saknar pensionsrätt i sin anställning - bara får allmän pension, får göra avdrag på 35 procent av anställningsinkomsten. Det får uppgå till max 444 000 kronor år 2014”, säger Christina Söderberg.

Vidare föreslår regeringen att återinföra löneskatten för personer över 65 år och att slopa de lägre arbetsgivaravgifterna för unga, förslag som Christina Söderberg ställer sig frågande till.

”Man säger att det är viktigt att få in unga i arbetslivet och att vi lever allt längre och därmed måsta jobba längre. Och det är naturligt att många arbetsgivare hellre anställer personer med erfarenhet och personer som har många år kvar till pension”, säger hon och tillägger:

”Nu är min känsla att det kommer att bli ännu svårare att få jobb som ung och att fortsätta arbeta efter 65 år. Men regeringen kanske har andra åtgärder i sin plan som vi inte vet om än.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -