Volvo lyfter börsen

Börsen kl 13.56 (Uppdaterad) Stockholmsbörsen återhämtade lite av förmiddagens tapp, främst tack vare Volvo som steg sedan storägaren Cevian Capital ökat sitt ägande i fordonsjätten.

Strax före klockan 14.00 hade OMXS30-index backat 0,2 procent till nivån 1.390. Aktier för cirka 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten sjönk Euro Stoxx 50-index 0,4 procent, och tyska DAX handlades 0,3 procent lägre.

Stockholmsbörsen fick draghjälp av Volvo som steg 1,2 procent, och var således bästa aktie inom OMXS30. I den inledande förmiddagshandeln var Volvo-aktien ned 1 procent men nyheten att Cevian Capital, som är storägare i fordonsjätten, ökar sitt innehav till 5,1 procent av kapitalet fick fart på aktien. Cevian Capitals chef Christer Gardell, kommenterade köpet:

"Vi ökar för att vi tycker att aktien är billig och vi tror att Olof Persson och Carl-Henric Svanberg kommer att gå i land med det ambitiösa program de har för att förbättra Volvos lönsamhet", sade Christer Gardell till Nyhetsbyrån Direkt.

Electrolux gick också starkt, upp 1,1 procent. Sedan det blev klart, för drygt en vecka sedan, att Electrolux köper GE:s vitvaruenhet har aktien stigit drygt 10 procent.

Kinneviks aktie var fortsatt svag, och sjönk 0,9 procent. Tyngde gjorde att det brittiska e-handelsbolaget Asos, som konkurrerar med Kinnevik-delägda Zalando, tappade 9 procent på London-börsen efter bolagets bokslutsrapport.

Astra Zeneca låg också på minus, aktien retirerade 1,1 procent. Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget och amerikanska Eli Lilly har tecknat ett avtal om att tillsammans utveckla ett preparat mot alzheimer. Lilly kommer att betala upp till 500 miljoner dollar till Astra Zeneca i utvecklings och regulatoriska milstolpsbetalningar.

Utanför storbolagsindex tappade Intrum Justitia 5,2 procent, till kursen 207 kronor. SEB sänker sin rekommendation till sälj från tidigare behåll. Riktkursen på 210 kronor upprepas. Danske Bank Markets sänker till behåll från tidigare köp, med upprepad riktkurs på 225 kronor.

Africa Oils reservuppdatering, som presenterades före börsöppningen, var en besvikelse för börsaktörerna, som handlade ned aktien 3,7 procent. Bland analytikerkommentarerna som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av, tyckte Carnegie att resursuppdatering hamnade i den lägre delen av förväntningsintervallet, och Swedbank Markets anser att antalet fat var något lägre än väntat.

Från Kenya, där Africa Oil har sina huvudsakliga tillgångar, kom dock nyheten om en ny skattesats som bland annat rör landets olje- och gruvsektor. Skattesatsen har satts till 5 procent, vilket är klart under Pareto Securities förväntningar som låg på 20 procent. Pareto skriver att skattenyheten bör kompensera för den besvikelse resursuppdateringen utgjorde på tisdagsmorgonen.

Bland småbolagen steg medicinteknikbolaget Ortivus 5,2 procent. På måndagen stängde aktien drygt 11 procent upp, efter nyheten om att en brittisk kund har godkänt Ortivus dokumentationssystem och betalat 2 miljoner pund i enlighet med ett tidigare avtal.

Ett annat mindre bolag som gick bra var Opcon, som ökade 6,7 procent. Den senaste tiden har aktien gått starkt, i takt med att flera insynspersoner ökat sina innehav.

Diamyd Medical fördjupar samarbetet med Protein Sciences om utveckling av ny diabetesbehandling. Protein Sciences blir således en av de större aktieägarna i Diamyd. Nyheten togs emot positivt av marknaden som handlade upp aktien 3,5 procent.

Framåtblickande

Från USA presenteras det PPI-data för augusti klockan 14.30.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -