En lysande investering

Bomarknaden Den som hyrt sin bostad de senaste decennierna är stor förlorare i relativa termer. Bostadsköp har nämligen varit en lysande investering.

Bostaden har varit en makalös investering under de senaste två decennierna. Sedan 1996 har exempelvis småhuspriserna i Sverige ökat med 185 procent. Det framgår i SBAB:s senaste undersökning.

Den genomsnittliga värdetillväxten för både bostadsrätter och villor är cirka 1,5 miljoner kronor, eller 80 000 kronor per år, sedan 1996. Och hushållen ser inte heller något prisfall framöver.

Bara i augusti steg villapriserna med 3,5 procent och bostadsrättspriserna steg 1,3 procent. Läs mer här.

”Allmänheten verkar inte se något överhängande hot mot prisspiralen på bostadsmarknaden”, säger Karin Hellgren, Presschef SBAB, och tillägger:

”Frågan som uppkommer är självfallet om hushållen har räknat med de amorteringskrav och andra eventuella regler som diskuteras livligt i dagsläget.”

Både bostadsrätter och villor är dyrast i stockholmsregionen. En villa kostar här i genomsnitt 4,3 miljoner, vilket är 112 procent över genomsnittet i resten av landet. En bostadsrätt på 65 kvm kostar 2,8 miljoner kronor, det är 109 procent mer än genomsnittet i övriga Sverige.

”Stockholmarna betalar idag drygt dubbelt så mycket för sina bostäder som befolkningen i övriga landet, samtidigt tror de boende i huvudstadsregionen att skillnaden kommer att växa ytterligare. Det är en bild av hur kärvt det är att ta sig in på bostadsmarknaden i regionen med landets största och mest dynamiska arbetsmarknad”, avslutar Karin Hellgren.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -