Trögt för Cdon

Aktieanalys Cdon Group har inte glatt sina aktieägare i år. Delar av koncernen utvecklas bra men sammantaget har bolaget en hel del kvar att bevisa och aktien känns för mycket som en lottsedel.

E-handelsbolaget Cdon Groups aktie har inte haft någon vidare utveckling på börsen i år. Aktien inledde året kring 32 kronor men föll sedan kraftigt under våren ned till som lägst 23 kronor. Därefter repade sig kursen under en tid men under sensommaren har det burit utför igen och nu närmar sig aktien åter bottennivåerna för året.

Cdon Group startades 1999 och har genom egen tillväxt och förvärv vuxit till en e-handelsgrupp bestående av en rad nätbutiker inom fyra olika kategorier: Underhållning (Cdon och Lekmer), Mode (Nelly, NLYman och Members), Sport & Hälsa (Gymgrossisten, Bodystore och Milebreaker), Hem & Trädgård (Tretti).

Koncernen har brottats med en hel del problem de senaste åren. Det har kanske framför allt gällt modesajten Nelly som dels kämpat med en jobbig expansion in i Tyskland och dels haft en flytt av huvudlagret som ledde till både höga kostnader och leveransproblem. Dessutom har det varit turbulent i ledningen för Nelly. Sedan några kvartal tillbaka är dock problemen lösta och nu satsar Cdon Group åter på att rulla ut Nelly på allt fler marknader.

Utvecklingen inom vitvaruförsäljaren Tretti.se har inte heller varit bra sedan Cdon Group köpte bolaget för drygt tre år sedan. Tretti höll redan från början en lägre lönsamhet än många andra delar av koncernen och har därför bidragit till att sänka marginalerna i Cdon Group.

Ett stort problem för koncernen är också den utdragna tillbakagången inom ursprungssajten Cdon.com som länge levde högt på försäljningen av cd-skivor och dvd-filmer. Det är produkter som håller hög lönsamhet men som nu för en tynande tillvaro då de konkurrerats ut av strömmande tjänster som Spotify och Netflix.

Tanken nu inom Cdon Group är att förvandla Cdon.com till ett varuhus på nätet enligt Amazon-modell. Förutom varor från de egna nätbutikerna bjuds även andra aktörer in att sälja och marknadsföra sina produkter via sajten.

Hittills har enligt Cdon Group 140 aktörer knutits till det som kallas för Cdon.com Marketplace. Det är en verksamhet som varit mycket framgångsrik för Amazon och Cdon Groups vd Paul Fischbein sade i samband med halvårsrapporten att han hoppades att kunna börja se en positiv effekt på resultatet från Marketplace mot slutet av innevarande år.

Under andra kvartalet var 71 procent av omsättningen på Cdon.com andra produkter än media. De tillkommande produkterna håller dock inte samma höga marginaler så även om omsättningen faktiskt ökade med 7 procent i kvartalet (drivet även av en stark tillväxt för leksaks- och barnbutiken Lekmer) så faller fortfarande resultaten.

Inom Cdon Group är det Gymgrossisten som stått för vinsterna de senaste åren och så är det fortfarande. Gymgrossisten säljer framför allt pulver till proteindrycker och andra kosttillskott och verksamheten är en riktig framgångssaga. Även i det andra kvartalet i år fortsatte den snabba tillväxten. Omsättningen för segmentet Sport & Hälsa ökade med 24 procent exklusive valutaeffekter.

Även Gymgrossisten rullas nu ut på nya marknader i Europa. Under andra kvartalet har kostnader för it-investeringar, geografisk expansion och produktutveckling tyngt resultaten något och lönsamheten backade något jämfört med i fjol.

Borträknat en reavinst på 35 Mkr från försäljningen av drygt 90 procent av aktierna i möbelsajten Rum21 så blev Cdon Groups rörelseresultat i det andra kvartalet noll kronor. Inklusive reavinsten blev resultatet på sista raden en vinst per aktie på 19 öre. Första halvåret summerar till 15 öre per aktie.

De analytiker som följer Cdon Group väntar sig för helåret en omsättning på drygt 4,9 miljarder kronor vilket skulle innebära en tillväxt på 11 procent. Som jämförelse kan nämnas att HUI väntar sig en tillväxt för e-handelssektorn i Sverige på 15 procent i år. Vinsten per aktie för helåret landar i snittprognosen på 45 öre (inklusive reavinsten).

För 2015 är förväntningen en tillväxt på 8 procent och en viss förbättring av lönsamheten. Snittprognosen för vinst per aktie ligger för närvarande på 76 öre. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 53 respektive 31. Cdon Group värderas således inte utifrån resultatnivåerna utan snarare utifrån en förväntad fortsatt tillväxt. Någon kraftig tillväxt väntas dock inte de närmaste åren: 11 procent i år, 8 procent nästa år och 6 procent 2016.

Utan några rimliga vinster i sikte är det svårt att säga vad Cdon Group kan tänkas vara värt. Det hänger lite på vilka marginaler man tänker sig på försäljningen framöver. E-handel för med sig allt högre rörelsekostnader då det råder hård konkurrens, låga inträdesbarriärer och kunderna – åtminstone när det gäller kläder – förväntar sig fri frakt och fria returer.

En nätbjässe som brittiska Asos håller inte mer än 4,5 procents rörelsemarginal i dagsläget. Cdon Group värderas lågt i förhållande till omsättningen och 4,5 procents rörelsemarginal skulle för bolaget grovt räknat räcka till p/e 17 med årets väntade omsättning vilket vore rätt attraktivt. Lönsamheten väntas dock inte vara i närheten av de nivåerna de kommande åren (snittprognosen för 2016 är 1,9 procent). Resultaten väntas tyngas av fortsatta satsningar på att rulla ut Nelly och Gymgrossisten i Europa.

Gymgrossisten är en framgångssaga inom Cdon Group men i övrigt har bolaget en hel del kvar att bevisa. Aktien är fortfarande kvar på ungefär samma nivåer som då den först introducerades på börsen för snart fyra år sedan vilket är rätt remarkabelt givet branschens underliggande tillväxt.

Det är inte omöjligt att Zalandos introduktion eller den stundande julhandeln höjer intresset för sektorn och får fart på Cdon Groups aktie igen. Det blir dock lite för mycket av lottsedel över aktien för att rekommendationen ska bli annat än Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nelly Group Neutral 23,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -