Ovisst inför skotska valet

Politik Nej-sidan är inte i majoritet inför det skotska självständighetsvalet om tre veckor. Det visar den senaste opinionsundersökningen som publicerades i helgen.

Den 18 september går 4 miljoner röstberättigade skottar till val för att avgöra om landet ska träda ur Storbritannien och bli en självständig nation.

För ett år sedan visade opinionsundersökningar att självständighetsivrarna var i ledning men sedan dess har det varit ett stort övertag för motståndarna.

Fortfarande visar opinionsundersökningarna ett övertag för nej-sidan men i den senaste, som publicerades i Scottish Daily Mail, hade nej-sidans stöd minskat från 51 till 48 procent medan 42 procent var för självständighet. 11 procent av de tillfrågade uppgav att de är osäkra.

Initiativet till folkomröstning om självständighet kommer från Skotska nationalpartiet, som fick egen majoritet i det skotska parlamentet 2011.

För två år sedan kom Storbritanniens premiärminister David Cameron och Skottlands försteminister Alex Salmond överens om att en folkomröstning om full skotsk självständighet från Storbritannien skulle hållas. Alla skottar från 16 års ålder har rösträtt i självständighetsvalet.

England och Skottland var i personalunion med gemensam statschef sedan början av 1600-talet. Kungariket Storbritannien formerades officiellt 1707 när de två kungarikenas respektive parlament upphävdes och ersattes av Storbritanniens parlament.

Kungariket Storbritannien ersattes 1801 av nuvarande Förenade Kungariket Storbritannien och Irland i och med att Kungariket Irlands parlament upplöstes och ett gemensamt parlament skapades.

Efter att merparten av Irland blev självständig republik 1949 kvarstod den tidigare statsbildningen. 1997 återupprättades dock det skotska parlamentet med rätt att stifta regionala lagar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -