Bergs Timber köper sågverk

Förvärv Bergs Timber har ingått ett avtal med de större aktieägarna i Gransjöverken AB om att köpa deras aktier i bolaget. Bergs Timber avser att erbjuda övriga aktieägare i Gransjöverken att sälja sina aktier till samma villkor.

Gransjöverken bedriver sågverksverksamhet i Emmaboda, cirka 19 kilometer från Bergs Timbers anläggning i Orrefors. Bolagets totala kapacitet ligger på drygt 100.000 kubikmeter med särskilt fokus på sågade och hyvlade trävaror av gran. 2013 uppgick nettoomsättningen till cirka 187 miljoner kronor. Gransjöverken är ett utpräglat exportföretag med England som enskilt viktigaste marknad.

"De interna åtgärder för att stärka balansräkningen och förbättra lönsamheten som Bergs Timber har vidtagit under de senaste åren har börjat ge effekt och Bergs Timber tar nu ett steg för att öka konsolideringen av sågverksbranschen i södra Sverige", skriver bolaget.

Ett förvärv av Gransjöverken förväntas leda till effektivitets- och samordningsvinster inom ett antal områden såsom råvaruförsörjning, produktion och administration.

Efter att det planerade förvärvet har genomförts kommer Bergs Timber att ha en total produktionskapacitet om cirka 400.000 kubikmeter sågade trävaror samt ha en av Europas störstaoch modernaste tryckimpregneringsanläggningar.

Betalning för aktierna i Gransjöverken avses utgöras av nyemitterade aktier av serie B i Bergs Timber.

Efter genomfört förvärv beräknas de nuvarande aktieägarna i Gransjöverken, under förutsättning av att samtliga aktieägare i Gransjöverken väljer att överlåta sina aktier i Gransjöverken till Bergs Timber, preliminärt att äga cirka 15 procent av aktierna och rösterna i Bergs Timber.

"Bergs Timbers huvudbank har blivit tillfrågad och meddelat att den i positiv anda kommer att pröva förutsättningarna att förse Bergs Timber med nödvändig rörelsefinansiering", heter det i pressmeddelandet.

Affären är villkorat av bland annat att Bergs Timber blir ägare till mer än 90 procent av aktierna i Gransjöverken, att Bergs Timber erhåller erforderlig rörelsefinansiering avGransjöverken på för Bergs Timber godtagbara villkor samt att extra bolagsstämma i Bergs Timber godkänner styrelsens förslagom apportemission till nuvarande aktieägare i Gransjöverken.

Bergs Timber bedömer att den planerade affären kommer att genomföras under slutet av det fjärde kvartalet 2014.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -