Så fördelas Alliansens miljarder

Valet 2014 (Uppdaterad) Alliansen föreslår reformer på totalt cirka 13 miljarder kronor fram till 2018.

Regeringen föreslår reformer på 9,3 miljarder kronor för nästa år, 10,7 miljarder 2016, 12,4 miljarder 2017 och 13,3 miljarder kronor 2018.

Det framgår av Alliansens valmanifest som presenterades på måndagen.

Satsningarna gäller de områden som tidigare meddelats, främst skolan, sänkta trösklar på arbetsmarknaden, bättre villkor för företagande, äldrevården samt stärkt försvar.

När det gäller finansieringen ska inkomsterna ökas bland annat genom sänkt och slopat avdrag för pensionssparande, höjd fordonsskatt, höjd skatt på tobak och alkohol och miljöskatter, medan utgifterna ska minskas bland annat på myndigheter.

Regeringsalliansen föreslår finansiering- och budgetförstärkningar på 10,3 miljarder kronor för 2015, 13,7 miljarder för 2016, 14,4 miljarder kronor för 2017 och på 14,7 miljarder kronor för 2018.

Det framgår av Alliansens valmanifest som de fyra partiledarna presenterade på måndagen.

"Varje politisk ledare som har varit med om en kris är överens om en sak, nu ska pengarna användas, hur man står rustad inför en kris avgörs av hur man handlar när det inte är kris... det är nu vi bygger upp skyddsvallar, det kommer alltid nya kriser, frågan är när", sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Alliansen skriver i valmanifestet att "under den kommande mandatperioden är bedömningen att det inte finns ett utrymme att sänka skatterna. Alliansen utställer därför inga löften om ofinansierade skattesänkningar".

De skriver vidare att utformningen av finanspolitiken bör ta hänsyn till att resursutnyttjandet de kommande åren är fortsatt lågt och att budgetförstärkningar bör genomföras 2017 och 2018 när ekonomin bedöms normaliseras.

Statsministern sade att sysselsättningen ökat varaktigt med 300.000 personer och det beror inte bara på ökad folkmängd, enligt statsministern, och tillade att den ökade folkmängden är en följd av att vårt land är öppet.

"Det är också vårt mål framåt, 350.000 nya jobb, 5 miljoner i arbete 2020", sade han.

Många av de nya jobben kommer att skapas i "Sverigebygget", som presenterades i Almedalen i somras. Nyckeln är hur vi kan få fram nya bostäder, sade Fredrik Reinfeldt.

Alliansen vill öka tillgången till mark, så att städer kan förtätas, korta ned byggprocesserna samt ta ned kostnaderna för att bygga.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -