Tio köpvärda fonder i mars – så gick det

Utvärdering Fondbyten bidrog till starkt utveckling för våra rekommenderade fonder. Samtliga steg i värde och sju av tio slog sina kategoriindex.

Det har varit ett riktigt bra halvår för våra rekommenderade fonder. I genomsnitt har de stigit med 6,2 procent de senaste sex månaderna. Det är klart bättre än avkastningen för snittet av fondernas kategoriindex som uppgår till drygt 5,5 procent.

Av de fonder vi rekommenderade i mars var nykomlingen den bästa fonden. Vi tog in Schroder ISF QEP Global Quality A på bekostnad av CB European Quality Fund A. Det var ett kanonbyte. Medan CB European Quality Fund A har tappat drygt 1,3 procent har Schroder ISF QEP Global Quality A stigit med 15 procent.

Det är också mer än basfonden bland högriskfonderna, Danske Invest Global Index, som har stigit med drygt 13,5 procent. Men även det är riktigt bra i förhållande till kategoriindex som bara har stigit med drygt 11,5 procent.

Fidelity Nordic A-SEK, en av spetsfonderna bland högriskfonderna gick lite sämre än snittet av Nordenfonder. Medan Fidelity Nordic A-SEK ökade med drygt 6 procent steg snittet av Nordenfonder med 7,5 procent.

Vårt val av Europafond har varit riktigt bra. Allianz Europe Equity Growth A EUR har stigit med 8,5 procent. Det är mer än dubbelt så bra som snittet bland breda Europafonder som bara har stigit med drygt 3,5 procent.

Utvecklingen för våra medelriskfonder har varit blandad. För spetsfonderna är det naturligt då de är aktiva i valet av både aktier och räntor. Vår basfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige har stigit med knappt 4,5 procent, vilket är lite sämre än snittet för aggressiva svenska blandfonder.

Desto bättre har det gått för spetsfonden, AMF Balansfond, som har stigit med drygt 7 procent. Däremot har Cliens Mixfond Sverige B, vår andra spetsfond, inte hängt med utan har bara stigit med drygt 5 procent.

Våra lågriskfonder har sin vana trogen fortsatt att leverera avkastningar som överstiger kategoriindex. Spiltan Räntefond Sverige har stigit med 1,1 procent och Atlant Stability med 1,2 procent. Det kan jämföras med snittet av kategorin, korta svenska räntefonder som vi har som jämförelsemått för våra lågriskfonder. De har bara stigit med 0,5 procent de senaste sex månaderna.

  Avkastning % Avkastning %
Fonder  6 mån kategoriindex
Danske Invest Global Index 13,7 11,6
Schroder ISF QEP Global Quality A 15,0 11,6
Fidelity Nordic A-SEK 6,1 7,5
Allianz Europe Equity Growth A EUR 8,5 3,7
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 4,3 6,9
AMF Balansfond 7,1 6,9
Cliens Mixfond Sverige B 5,1 6,9
Öhman Penningmarknadsfond 0,3 0,5
Spiltan Räntefond Sverige 1,1 0,5
Atlant Stability 1,2 0,5
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -