Yellen vilar på hanen

Konjunktur Fed-chefen Janet Yellen har inget konkret svar på frågan när det är dags att höja räntorna. Innan dess måste de vara säkra på att ekonomin är på fast mark.

Det finns fortfarande lediga resurser på den amerikanska arbetsmarknaden.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen i ett anförande vid Jackson Hole-konferensen på fredagen, enligt Bloomberg News och Reuters.

Hon sade att ekonomin har gjort betydande framsteg i att återhämta sig från den största sysselsättningsnedgången sedan depressionen, men det finns fortfarande ett "betydande" underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden.

Janet Yellen sade att Fed inte har något "mekaniskt svar" på frågan när det är dags att höja räntorna och innan de gör det måste de vara säkra på att ekonomin är på fast mark.

Hon sade att räntehöjningar kan komma tidigare och ske snabbare än vad FOMC för närvarande väntar sig om inflationen tar fart snabbare eller arbetsmarknaden förbättras i snabbare takt. Med besvikelser på dessa områden kan det dröja längre innan räntan höjs.

Hon sade att arbetslöshetsnivån inte är tillräcklig för att utvärdera hur stark arbetsmarknaden är. Arbetslösheten har visserligen fallit snabbare än väntat, men samtidigt står miljontals människor utanför arbetskraften eller har fastnat i deltidsarbeten - faktorer som inte fångas in av arbetslöshetsmåttet.

Janet Yellen sade att Fed har använt en modell med 19 variabler för att utvärdera arbetsmarknaden och då kommit fram till att den har förbättrats betydligt det senaste året, men att nedgången i arbetslösheten förmodligen överdriver förbättringarna.

Nivån på löneökningarna tyder på att arbetsmarknaden är svagare än vad som indikeras av arbetslöshetsnivån och det kan tänkas att löneökningarna kommer att driva upp inflationen först långt efter att ekonomin nått full sysselsättning.

Bedömningen av hur nära ekonomin är full sysselsättning försvåras av pågående strukturella förändringar på arbetsmarknaden och sannolikheten att det skett permanenta förändringar av arbetsmarknadens funktionssätt.

Hon sade att betydande strukturella förändringar, som en åldrande arbetskraft och andra demografiska förändringar, kan komma att påverka den underliggande dynamiken på arbetsmarknaden. Samtidigt påverkar även mer cykliska faktorer.

"Bedömningen av hur mycket lediga resurser som finns kvar på arbetsmarknaden måste bli mer nyanserad eftersom det finns betydande osäkerhet om vilken sysselsättnings nivå som är förenlig med Federal Reserves dubbla mandat" om stabila priser och full sysselsättning, sade Janet Yellen.

Hon sade att bedömningen av hur mycket lediga resurser det finns aldrig är enkel och att den på senare tid har varit "särskilt utmanande".

I en sådan miljö "finns det inget enkelt recept för en lämplig policy", utan det krävs ett "pragmatiskt" angreppssätt som gör att beslutsfattarna kan utvärdera inkommande data utan att åta sig att följa en förutbestämd bana för policyn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -