Tio köpvärda fonder i februari – så gick det

Utvärdering Att Danske Global Index har gått bättre än snittet av de aktivt förvaltade globala aktiefonderna visar att det har varit ett tufft halvår för aktiva fondförvaltare. För våra rekommenderade fonder har det gått bra.

De gångna sex månaderna har våra rekommenderade fonder gått bra. Fyra av de sju spetsfonderna har slagit sina basfonder. Avkastningsmässigt har dock spetsfonderna i genomsnitt presterat lika bra som basfonderna, drygt 7 procent.

Inför februari behöll vi vårt fokus på Europa. Det har varit bra, Europaindex har stigit med drygt 12 procent. Men tillväxtmarknaderna har gått bättre, Asien exklusive Japan har stigit med drygt 20 procent och Latinamerika med över 30 procent. Östeuropa har gått andra vägen och har bara stigit med 3 procent.

Vi kan dock glädjas åt vårt fondbyte som vi gjorde inför februari då vi tog in Allianz Europe Equity Growth. Den har varit vår näst bästa fond med en uppgång på drygt 15 procent. Den blev dock slagen av basfonden bland högriskfonderna, Danske Global Index, som steg med drygt 16 procent.

Vårt val av Nordenfond har också varit bra. Fidelity Norden tog vi in istället för en Sverigefond med motiveringen att vi får en bättre exponering i Norden än bara i Sverige. Det har visat sig korrekt. Fidelity Norden har stigit med knappt 13 procent medan snittet av Sverigefonder har stigit med drygt 11,5 procent de senaste sex månaderna.

Men himlen är inte helt fri från moln. CB European Quality Fund A var vår tredje spetsfond bland högriskfonderna och den har inte presterat som vi hade hoppats på. De senaste sex månaderna har den bara stigit med knappt 2 procent. Det är sämre än både basfonden och bred Europafonder som grupp.

Desto bättre har det gått för våra rekommenderade medelriskfonder. Båda spetsfonderna, AMF Balansfond och Cliens Mixfond Sverige B, har gått bättre än basfonden, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, som ligger på plus 7 procent det senaste halvåret. AMF Balansfond har stigit med knappt 9,5 procent och Cliens Mixfond Sverige B med knappt 8 procent.

Bland våra lågriskfonder är resultatet liknande. Vår basfond, Öhman Penningmarknadsfond, har stigit med 0,3 procent. Det är lågt jämfört med gruppen svenska korta räntefonder som under de senaste sex månaderna har stigit med 0,6 procent.

Bättre än så har våra spetsfonder gått. Spiltan Räntefond Sverige har stigit med 1,4 procent och Atlant Stability med 1,6 procent.

  Avkastning  Avkastning
Fonder 6 mån (%)  Kategorisnitt (%)
Danske Invest Global Index 16,1 14,0
Fidelity Nordic A-SEK 13,0 13,4
Allianz Europe Equity Growth A EUR 15,4 9,8
CB European Quality Fund A 1,8 9,8
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 7,0 8,8
AMF Balansfond 9,3 8,8
Cliens Mixfond Sverige B 7,7 8,8
Öhman Penningmarknadsfond 0,3 0,6
Spiltan Räntefond Sverige 1,4 0,6
Atlant Stability 1,6 0,6

Källa: Morningstar
   
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -