Europa stökar till det

Vår marknadssyn Även om aktier fortsatt är huvudalternativ väljer vi att på grund av lite svagare konjunktursignaler för EMU-området och risk för räntehöjningar i USA att dra ner aktieandelen.

Efter en riktig svag sistadag slutade den svenska julibörsen marginellt ner. Amerikanska, samt flera börser i Europa, tappade något mer än den svenska medan trenden i flera tillväxtekonomier har fortsatt sin resa uppåt.

Noterbart är att ett sammansatt börsindex för BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina),  efter en mycket svag inledning på 2014, nu tagit ifatt och i flera fall dessutom passerat börsuppgångarna i de mer utvecklade ekonomierna.

Men för svenskt och europeiskt vidkommande kan konstateras att vi nu har två ganska svaga börsmånader bakom oss, även om det är långt från de börsnedgångar som präglade sommarmånaderna både 2012 och 2013.

Att sommaren präglats av stor geopolitisk oro är givetvis en delförklaring till att investerare dragit öronen åt sig lite grann. Inte minst det faktum att flera av börserna i Europa gått allra sämst är en tydlig indikation på detta.

Ändå måste det sägas att finansmarknaderna uppvisat ett stort lugn under stora delar av krisförloppet och att börserna i många tillväxtekonomier gått starkt tyder på att riskaptiten hos placerarna är fortsatt god.

Oron har dessutom minskat på råvarumarknaden där framför allt oljepriset fallit tillbaka från toppen på omkring 115 dollar per fat till runt 107 dollar. Tillsammans med fortsatt sjunkande priser på jordbruksprodukter, i spåren på goda skördar i stora delar av världen, betyder det att vår tioprocentiga allokering till råvaror gått sämre än väntat. Vi väljer därför att dra ner råvaruandelen i vårt allokeringsförslag till fem procent i augusti.

Syns en reell nervositet på finansmarknaderna någonstans så torde det vara på räntemarknaden.  I EMU-området har marknadsräntorna, med några få undantag, fortsatt att sjunka. Den tyska tioårsräntan ligger numera runt 1,15 procent och det är den lägsta nivån sedan krisvåren 2013. Räntenedgången såväl i EMU-området som i Sverige beror dock inte bara på krisen i Ukraina utan också på mjuka besked från ECB och Riksbanken samt fortsatt mycket låg inflation.

I juli landade inflationen i EMU-området på 0,4 procent och därmed ökar också trycket på ECB att agera med ytterligare penningpolitisk stimulans. Vi väntar oss inte att ECB agerar i närtid men senare under hösten kan det mycket väl presenteras nya åtgärder i form av obligationsköp. Riksbanken tror vi stannar vid sidlinjen under överblickbar framtid.

När det gäller konjunkturen har det kommit lite olika signaler under den senaste månaden. USA har åter fått upp ångan rejält och ekonomin i Storbritannien fortsätter att trumma på. Det har också kommit bättre makrosignaler från Kina och en del andra tillväxtekonomier. Däremot har det kommit en del oroväckande svaghetstecken för EMU-området.

Frankrike går fortsatt svagt och nu har också indikatorerna för Tyskland blivit något sämre. IFO-index backade i juli och inköpschefsindex lyckades inte nå förväntningarna i ett flertal länder. Det har därmed redan så smått börjat spekuleras kring att återhämtningen i EMU-området nått sin låga topp. Ett skäl kan vara att Ukrainakrisen, i alla fall på marginalen, gör hushåll och företag lite försiktigare.

Att det ser ut att gå lite trögare i EMU-området är ett av skälen till att vi dra ner aktieandelen i vårt allokeringsförslag från 70 till 60 procent.

Ett annat skäl till neddragningen är risken för att diskussionen kring räntehöjningar i USA och Storbritannien riskerar att ta förnyad fart. BNP-tillväxten i USA under årets andra kvartal överraskade storligen samtidigt som arbetslösheten sjunker i snabb takt. Så även om Fed-chefen Janet Yellen varit mjuk i tonen kan räntespekulationer bidra till en trög augustibörs.

Även om den globala konjunkturen i stort fortsätter att utvecklas positivt så manar vi till lite ökad försiktighet i augusti. På lite längre sikt ska en svagare svensk krona och möjliga stimulanser från ECB kunde vända på den svenska börssteken.

Vårt allokeringsförlag för augusti månad blir därmed 60 procent aktier och 35 procent ränteplaceringar och 5 procent i råvaror. Vi upprepar att råvaruplaceringen gäller själva råvarorna i sig och inte råvaruföretag. Det finns den typen av fonder i Avanzas utbud. 

På räntemarknaden föredrar vi korta ränteplaceringar då vi inte ser ytterligare fallhöjd för de lite längre marknadsräntorna.

För aktie och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i augusti samt tio köpvärda fonder i augusti, läs här.

För taktiska val på börsen hänvisar vi till Tomas Linnalas Börssyn för augusti, läs här.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -