Varselvåg i USA

Konjunktur Antalet varsel i USA ökade kraftigt i juli. En stor del av ökningen beror dock på att Microsoft ska göra sig av med tusentals anställda.

Antalet varsel om uppsägning i USA uppgick till 46.887 i juli, enligt en undersökning från det privata arbetsförmedlingsföretaget Challenger, Gray & Christmas.

Det innebär en uppgång från 31.434 föregående månad, och en uppgång med 24 procent jämfört med motsvarande månad föregående år. Eftersom statistiken inte är säsongsjusterad kan jämförelsen med motsvarande månad föregående år vara mer relevant.

Uppgången i antalet varsel förklaras till stor del av att Microsoft annonserat att de ska göra sig av med 18.000 anställda, något som gjorde att dataindustrin var den bransch med flest rapporterade varsel i juli.

John A Challenger, vd för Challenger, Gray & Christmas, sade i en kommentar att det stora antalet varsel om uppsägning i dataindustrin verkligen inte ska ses som tecken på en stagnerande ekonomi. Tvärtom har varslen minskat i de flesta branscher i år och även där de har ökat är de på historiskt ganska låga nivåer.

"När varslen fortsätter att minska, tillsammans med arbetslösheten, är kanske det största hotet mot ekonomin framöver en brist på utbildad arbetskraft. Vissa branscher och regioner i landet har redan arbetskrafts brist", sade John A Challenger.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -