Storslakt i Luxonen

Börs Investmentbolaget Luxonen faller som en sten på torsdagen efter Argentinas beslut om delvis betalningsinställelse.

Luxonen var mer eller mindre avvecklat, förutom en position i argentinska statsobligationer. I väntan på hur den decennielånga tvisten om räntebetalningarna på obligationerna skulle lösas har aktieägarna kastats mellan hopp och förtvivlan.

I början av juni sköt aktien rakt upp i himlen och kursen dubblerades på en månad till 44 kronor som högst efter skiljedomstolens besked att landet skulle tvingas betala ränta till de obligationsinnehavare som inte hade accepterat den tidigare skulduppgörelsen från början av 2000-talet.

Men efter den månadslånga euforin började investerarna tveka, under intryck av politiska signaler från Argentina om att landet kanske inte alls skulle följa domstolens utslag.

Och efter onsdagskvällens besked att landet inte tänker betala räntorna och därmed göra en partiell betalningsinställelse så har sannolikheten för att Luxonens ska kunna krama betydande värden ur obligationerna fallit dramatiskt.

Vid lunchtid hade Luxonens aktie fallit till 28 kronor, motsvarande en nedgång på 24 procent jämfört med onsdagens stängningskurs.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -