Halvtid i rapportsäsongen

Börs Bra stämning i den nordiska finansbranschen men tämligen tråkiga toner inom industrin. Placera summerar de viktigaste trenden i rapportsäsongen så här långt.

Finansbranschen är den sektor som unisont lämnat bra och stabila rapporter hittills under rapportperioden. Nordeas, SEB:s och Handelsbankens resultat var alla några procent bättre än SME Direkts konsensusprognoser. 

Bäst visavi estimaten var dock Swedbank, 8 procent mer än vad analytikerna trott.

Av de tio nordiska banker och finansbolag som hunnit lämna halvårsrapport har bara två varit sämre än SME Direkts prognoser, och i bägge fallen marginellt sämre.

Två försäkringsbolag utmärker sig inom sektorn, danska Tryg och norska Gjensidige som rapporterade 18 respektive 26 procent bättre resultat än förväntat.  

Förbättringarna har inte gått marknaden spårlöst förbi utan det har rått något av en hausse bland försäkringsbolagen. Bland mindre aktörer i branschen utmärker sig norska Protector och Vardia som stigit 25 procent vardera senaste månaden.

Svenska inkassobolaget Intrum Justitia slog analytikernas förväntningar med 15 procent och tecknar en ljus bild över framtida tillväxtmöjligheter. Bolagets vd Lars Wollung säger att det finns attraktiva skuldportföljer att köpa på många av bolagets marknader men att ledningen är fortsatt mycket selektiv i sina urval.

Banker och finansbolag gynnas av det rådande ränteläget som bidrar till högre transaktionsintäkter och bättre finansnetton. Den låga räntan gör det billigt att låna, bankernas kunder lånar mer och det göder bankerna i takt med att den allmänna skuldbördan växer.

Syftet Riksbankens penningpolitik med extremlåg ränta är att elda fart på ekonomin men den ökade tillgången på likviditet ser inte ut att ha nått riktigt hela vägen fram till den reella ekonomin.  

Tittar vi på den nordiska industrisektorn har nästan hälften av bolagen som hittills rapporterat underpresterat gentemot analytikernas prognoser och branschtemat går i moll. Bland bolagen som hunnit rapportera finns ett antal svenska surdegar.

Volvos resultat var 13 procent sämre än vad analytikerna trott och utvecklingen i aktien har minst sagt varit olustig under våren och sommaren där nedgången förstärktes efter den senaste rapporten.

En annan svensk besvikelse var Lindab som missade förväntningarna med 23 procent. Aktien har efter rapporten tappat från 80 kronor ner till 65 kronor. I Lindabs fall är det den östeuropeiska marknaden som sviktar som en följd av oron i Ukraina.

Gör vi ett nedslag i verkstadssektorn bjöd ABB på störst besvikelse sett till analytikernas förhandstips.  15 procent sämre än väntat blev resultatet.

Alfa Laval, Atlas Copco, Sandvik och SKF redovisade i princip resultat i linje med förväntat. Men kanske är framtida förväntningarna väl högt ställda då bara Atlas Copcos aktie stigit senaste månaden.

Haldex aktie däremot står rekordhögt efter att bolaget redovisat ett resultat cirka 30 procent bättre än förväntat.

Nokia är telekomsektorns starkast lysande stjärna. Bolagets rörelsemarginal var betydligt bättre än väntat, vilket har eldat på aktien till den högsta nivån på två år.

Electrolux överraskade rejält och överträffade prognoserna med nästan 40 procent. Omsättningen sjönk visserligen, men lönsamheten kunde inte analytikerna klaga på.

Vitvarutillverkaren är hårt konkurrensutsatt och bolaget uttryckte i sin kvartalsrapport ett fortsatt behov att minska sina kostnader. Aktien som varit minst sagt volatil handlas nu cirka 2 procent sedan årsskiftet.

Fredrik von Schantz

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -