Rysk gas klarar sig undan EU-sanktioner

Krisen i Ukraina EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland införs initialt för en tolvmånadersperiod. Men den ryska gasen, som bland andra Tyskland är beroende av, drabbas inte av sanktionerna.

Det uppgav källor i EU-kommissionen på onsdagen.

"Åtgärderna är i första hand reversibla och utformade för att inte åsamka varaktiga ärr i den ryska ekonomin. Vi hoppas kunna avbryta sanktionerna eller trappa ner dem så snart som möjligt", sade en källa.

"Vi hoppas att sanktionerna leder till en mer rationell kalkyl i Ryssland av kostnader och fördelar. Men om situationen så kräver, så kan vi överväga en upptrappning", fortsatte källan.

EU-länderna är skyldiga att bestraffa europeiska företag och banker som bryter mot sanktionerna enligt den gällande nationella lagstiftningen. EU har inte befogenheter att sköta bestraffningen.

Källorna avböjde att offentliggöra några beräkningar för kostnaderna som sanktionerna kommer att medföra EU sammanlagt eller för enskilda EU-länder, men betonade att sanktionerna har utformats för en proportionerlig och minimal effekt på EU-sidan.

Sektorer som skulle kunna skada EU i högre grad - exempelvis gassektorn - har undantagits helt.

Sanktionerna inom finanssektorn innebär att ryska statliga banker och kreditinstitut förbjuds att emittera aktier och obligationer inom EU. Likaså förbjuds EU-bolag att köpa sådana nyemitterade ryska aktier och obligationer.

För skuldemissioner gäller förbudet på löptider över 90 dagar. Motiveringen är att EU inte vill tvinga ryska banker till kollaps genom en likviditetskris.

Ifjol skaffade ryska statliga banker kapital på 7,5 miljarder euro genom obligationsemissioner inom EU. Men även bland köparna av de obligationer på 8,3 miljarder euro som emitterades i Ryssland fanns européer och amerikaner.

Sanktionerna gäller också investeringstjänster.

Däremot omfattas inte dotterbolag i EU av ryska statliga banker. Men källorna i EU-kommissionen anser att försök från dotterbolagen att kringgå förbudet kommer att vara lätta att upptäcka. Inte heller lån omfattas däremot inte.

Vapenembargot gäller inte kontrakt för import eller export som har undertecknats före embargot. Vidare undantas reservdelar, underhåll och service. EU:s årliga vapenexport till Ryssland uppgår till 300 miljoner euro, medan rysk export till EU är betydligt större: 3,2 miljarder euro.

Varor för både civil
och militär användning ska kontrolleras för att se om slutanvändaren är militär. I så fall gäller embargot.

I energisektorn gäller
sanktionerna teknologi för oljeexploatering och produktion i syfte att träffa långsiktiga projekt. Handeln med Ryssland beräknas vara 150 miljoner euro per år.

EU anser att åtgärderna är förenliga med WTO:s regelverk, uppgav källorna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -